Ber Pentagon gjøre klar atomvåpen

I et hemmelig dokument ber president George W. Bush Pentagon om å gjøre klar atomvåpen til bruk mot sju land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30. januar i år omtalte George W. Bush Iran, Irak og Nord-Korea som «ondskapens akse». Nå blir denne utvidet til Kina, Russland, Irak, Nord-Korea, Iran, Libya og Syria. Dette er de sju landene som er nevnt i dokumentet, som president Bush presenterte for Kongressen 8. januar.

Venter sterke reaksjoner

Den amerikanske avisa Los Angeles Times har fått tak i en hemmelig Pentagon-rapport. Rapporten ber Pentagon klargjøre bruk av atomvåpen mot de tre landene, og etter tre prinsipper: Mot mål som kan motstå angrep med ikke-nukleære våpen, som gjengjeldelse for angrep med atomvåpen og biologiske eller kjemiske våpen og i tilfelle overraskende militær utvikling.

USA har tidligere hatt detaljerte planer for et eventuelt atomvåpenangrep på Russland. Denne rapporten er imidlertid den første som opererer med en konkret liste over land som mulige angrepsmål, sier analytikere til LA Times. Det er også ventet sterke reaksjoner fra regjeringene i landene det gjelder.

Svært brennbart

Pentagon skal ifølge rapporten være forberedt på å bruke atomvåpen i en arabisk-israelsk konflikt, i en krig mellom Kina og Taiwan, eller i forbindelse med at Nord-Korea angriper Sør-Korea. Det kan også bli nødvendig å bruke atomvåpen hvis Irak angriper Israel eller et annet naboland.

- Dette er svært brennbart stoff. Jeg kan bare forestille meg hva disse nasjonene vil si i FN, sier atomvåpeneksperten Joseph Cirincione ved Carnegie-stiftelsen for verdensfred i Washington.

Bush-regjeringen har tidligere varslet at den vil kutte atomvåpenbeholdningen med opptil to tredeler innen ti år.

Pentagon vil ikke kommentere saken, og begrunner dette med at rapporten er hemmelighetsstemplet.

Les mer:

VENNER ELLER FIENDER? USAs president George W. Bush møtte Kinas president Jiang Zemin 20 oktober i fjor. Nå vil Bush klargjøre atomvåpen til bruk mot Kina.