Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Petersen stå imot Arafat-boikott

Utenriksminister Jan Petersen utfordres - før sin planlagte Midtøsten-tur - til å se bort fra Israels trusler om utfrysing av politikere som besøker Yassir Arafat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både mannen som delte ut fredsprisen til Arafat i 1994, Francis Sejersted, og Thorbjørn Jagland ber utenriksminister Jan Petersen se bort fra Israels press.

Søndag kveld besluttet den israelske regjeringen seg for å nekte å ha samtaler med utenlandske ledere som besøker Yassir Arafat. Israel mener Arafat oppmuntrer til stadig nye selvmordsangrep.

Utspillet kompliserer utenriksminister Petersens planlagte Midtøsten-tur.

- På prinsipielt grunnlag kan vi ikke la andre bestemme hvem utenriksministeren skal møte og ikke møte, men vi må også vurdere hvem det er nyttig å ha samtaler med, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik.

Thorbjørn Jagland (Ap), leder av Stortingets utenrikskomité, mener det er uakseptabelt at israelske myndigheter forsøker å diktere utenlandske ledere.

- Blander seg

- Utspillet er betegnende for hvordan Israel hele tida blander seg opp i interne palestinske forhold. Slikt vitner om at israelerne ennå ikke har kommet til det punkt hvor de behandler palestinerne som et eget folk, hevder Jagland, som håper norske myndigheter gir tydelig uttrykk for at man ikke lar seg diktere.

- Synes du Utenriksdepartementets uttalelser signaliserer en klar nok holdning?

- Nei, det gjør jeg ikke.

Francis Sejersted var formann i Nobelkomiteen da Yassir Arafat og Yitzhak Rabin mottok fredsprisen i 1994. Han har følgende kommentar:

- Lovlig valgt

- Jeg mener dette er et klart israelsk overtramp. Yassir Arafat er tross alt en lovlig valgt representant for sitt folk.

- Vi står fast på vår begrunnelse for å ha gitt Arafat fredsprisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media