Omskjæringsklinikk: Dette legesenteret i Oslo annonserer at de fortsatt driver med omskjæring av gutter. Den ansvarlige legen her er fratatt autorisasjonen til å behandle barn kirurgisk, og en annen lege her får ikke praktisere som lege annet under tilsyn av annen godkjent lege. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Omskjæringsklinikk: Dette legesenteret i Oslo annonserer at de fortsatt driver med omskjæring av gutter. Den ansvarlige legen her er fratatt autorisasjonen til å behandle barn kirurgisk, og en annen lege her får ikke praktisere som lege annet under tilsyn av annen godkjent lege. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Ber politiet ikke tiltale omskjæringslegene

Barnet døde etter omskjæring, men Helsetilsynet anbefaler at politiet ikke tar ut tiltale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et tolv dager gammelt barn ble omskåret i fjor, og døde dagen etter av komplikasjoner relatert til inngrepet. Helsetilsynet har gitt en advarsel til legen som utførte inngrepet og to andre leger tilknyttet det aktuelle legesenteret har fått begrensninger i sine autorisasjoner. Men saken har blitt politietterforsket og Helsetilsynet har også sendt en anbefaling til politiet om hva de mener påtalemyndighetene bør gjøre.

- Vi har mottatt deres brev og de anbefaler at vi ikke tar ut tiltale, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Han sier at de nå vil gjøre en vurdering av om de vil følge Helsetilsynets anbefaling.

- Det er veldig avgjørende hva Helsetilsynet sier. Det er de som sitter på den medisinske ekspertisen, sier han.

- Kan han dø? Det var en søndag i 2012 en mor kom med sin 12 dager gamle sønn til et legekontor i Oslo. Legen hun møtte der gjorde omskjæringer på fritiden mens han spesialistutdannet seg til kirurg. Da moren kom hjem med barnet etter inngrepet var det blodflekker og blodige klumper i barnets bleie.

Og barnet ble bare dårligere og dårligere. Han sluttet å ta til seg mat og ble blek og slapp. Moren ringte til legekontoret men fikk bare beskjed om å se an situasjonen og gi barnet paracet.

Først da moren sendte SMSen «Kan han dø?», fikk hun beskjed om å komme tilbake til legekontoret. Hun tok med seg barnet, som da var svært medtatt.

«Etter påtrykk fra moren ringte [legen] etter ambulanse », står det i Helsetilsynets vedtak.

Da ambulansepersonalet kom til stedet lå barnet alene på undersøkelsesbenken uten tilsyn. Legen var opptatt med å snakke i telefonen, og sto ikke ved barnet.

Videre står det:
«Ambulansepersonellet fikk ingen opplysninger om barnets tilstand, eller om foranledningen til situasjonen. Ambulansepersonellet undersøkte barnet, og så at han hadde blitt omskåret. Barnet var ifølge personellet "gråhvit", og han hadde store pusteproblemer. Barnet fikk hjertestans kort tid etter ambulansepersonellets ankomst.»

Kvalifisert Det ble gjort gjenopplivingsforsøk fra ambulansepersonalet mens barnet ble kjørt til akuttmottaket. Der ble det senere erklært dødt.

Ambulansepersonalet har skrevet en rapport etter hendelsen. Der står det:
«Det mest skremmende var at barnet lå alene på benken og kompenserte med øket respirasjonsfrekvens med samtidig ekstrem bradykardi (langsom puls, red.anm.) og ikke følbar puls mens legen bare var opptatt med telefonen. Legen skulle startet resusitering før vår ankomst.»

Ambulansepersonalet er er i tvil om barnets liv uansett kunne reddes, på et så seint stadie, men de skriver videre:

« ..jeg er i tvil om legen kunne nok til å identifisere det som skjedde og til å yte adekvat førstehjelp»

Møkkete Barnedødsfallet er ikke første gang det går galt med en omskjæring ved dette legesenteret. En tidligere tilsyns-sak endte opp med påpakning for manglende journalføring og denne kommentaren om forholdene på legekontoret:

«Det ble konkludert med at de hygieniske forholdene ved kontoret ikke var forenelig med omskjæringsvirksomhet».

Men Helsetilsynet ønsker altså likevel ikke at politiet skal påtale noe lovbrudd i saken.

Direktør Jan Fredrik Andersen sier at de sammen med Riksadvokaten har jobbet fram retningslinjer for når de skal anbefale påtale.

- Det skal være et markant avvik fra faglig forsvarlig virksomhet, og dette betyr et stort avvik.

Han sier de heller ikke har grunnlag for å si at det har foregått noe straffbart i forkant av barnedødsfallet.

- Det har ikke vært faglig forsvarlig, men det er heller ikke grunn til å tro at det har foregått noe straffbart. Dessuten mener vi at våre reaksjoner er tilstrekkelige til å ivareta pasientsikkerheten, sier Andersen.

Én lege får ikke lenger gjøre kirurgiske inngrep på barn, en annen lege får ikke lenger utøve legevirksomhet annet enn under tilsyn av annen lege i det offentlige. Den siste legen fikk en advarsel.

Da Dagbladet besøkte legesenteret i går var det midlertidig stengt, men det hang fortsatt en lapp på oppslagstavla i bygården der det sto at de driver med omskjæring av gutter.

- Det er ikke grunnlag for noen straffereaksjon så det er veldig greit at Helsetilsynet konkluderer som de gjør, sier advokat Torkjell Solbø som representerer de to legene som har fått strengest reaksjoner.

Han forteller at vedtakene fra tilsynet er påklaget og at de ber om at en av legen får fortsette i jobb til endelig vedtak foreligger.

Ved en feil var det åpnet kommentarfelt til denne artikkelen. Det er nå slettet.

Påtaleansvarlig: Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
Påtaleansvarlig: Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer