<strong>UENIG:</strong> Sylvi Listhaug gikk av som justisminister i går. KrF-leder Knut Arild Hareide og Frp-leder Siv Jensen smilte til hverandre utenfor NRKs kontorer på Marienlyst i går kveld, men de to er langt fra enig om debatten havnet på riktig spor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UENIG: Sylvi Listhaug gikk av som justisminister i går. KrF-leder Knut Arild Hareide og Frp-leder Siv Jensen smilte til hverandre utenfor NRKs kontorer på Marienlyst i går kveld, men de to er langt fra enig om debatten havnet på riktig spor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Sylvi Listhaug går av som justisminister

Ber politikerne skjerpe seg etter Listhaug-bråket: - Nå er det nok

Knut Arild Hareide er fortsatt i tvil om Sylvi Listhaug forstår hvorfor Stortinget hadde mistillit til henne. Siv Jensen mener bråket handler for lite om politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) trakk seg i går som statsråd, elleve dager etter Facebook-innlegget som sendte det politiske Norge ut i et kaos uten like.

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», het det i innlegget som i dagene etterpå førte til et mistillitsforslag fra Rødt. Flertallet på Stortinget stilte seg bak mistillitsforslaget mot Listhaug.

Regjeringen ved Erna Solberg truet med å stille kabinettsspørsmål og dermed trekke seg, men Listhaug trakk seg før Stortingets avstemming.

- Debatt om debatten

Regjeringskrisen var unngått, men Listhaug gikk ut med et brak da hun erklærte at den siste uka var en heksejakt med et mål om å kneble ytringsfriheten.

- DEBATT OM DEBATTEN: Frps partileder Siv Jensen tror ikke Listhaug-saken kommer til å svekke regjeringen, og håper debatten nå kan handle om politikk. Video: Emilie Rydning / Reporter: Trym Mogen / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Også finansminister Siv Jensen (Frp) gikk i går kveld hardt til angrep på sine politiske motstandere i Stortinget. Jensen hevder mistilliten mot Listhaug har handlet mer om moral, anstendighet og ord enn om politiske uenigheter.

- Sylvi Listhaug har bedt om unnskyldning og gjort det flere ganger. Det har blitt en debatt om debatten i stedet for å diskutere politikk. Det norske folk ønsker å høre hva politikerne deres mener og at vi kan ha meningsbrytning på hva slags løsninger vi har, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Listhaug tok selv beslutningen om å trekke seg fra regjeringen, og ga beskjed til Jensen og statsminister Erna Solberg rundt klokka 23.00 mandag kveld.

Etter hva Dagbladet forstår var Sylvi Listhaug til det siste usikker på om hun skulle fortsette som statsråd. Hun skal ha opplevd en reell risiko for at regjeringen ville ryke og at hun fikk skylda.

- Det er viktig for meg å være meg selv, og det kan jeg tydeligvis ikke være i justisdepartementet, så derfor velger jeg å gå tilbake til Stortinget. Der har jeg tenkt til å være veldig aktiv, sier Listhaug på Dagsrevyen tirsdag kveld.

- I tvil om hun har forstått debatten

KrF-leder Knut Arild Hareide er blant dem som har blitt møtt med sterkest kritikk fra politikerkollegene i Frp.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Nå blir hun stortingsrepresentant og får mer frihet. På sammen måte vil ikke ordene hennes bety like mye. Det å forstå statsrådsrollen har vært kjernen i Sylvi Listhaugs utfordring. Hun har ikke forstått dimensjonen av det. Det ble veldig bevist i denne siste saken, men i realiteten har hun vist det gjennom et mønster og det gjorde at vi ikke kunne ha tillit til henne, sier han.

Han er opptatt av å understreke at Listhaug snakket på vegne av regjeringen og uttalte seg som ansvarlig statsråd. Han mener verken hun har blitt kneblet etter fått utfordret ytringsfriheten sin.

- Om hun helt har forstått debatten, var jeg i tvil om etter avskjedstalen hennes i dag. Hun har hatt noen krevende dager, og jeg er spent på å ta debatten med henne når hun kommer uthvilt og klar i Stortinget.

- Nå er det nok

Han mener regjeringen har kommet dårlig ut av saken og burde beklaget Listhaugs uttalelser tidligere.

- Jeg tror det er ekstremt viktig at regjeringen nå opptrer ryddig og på en måte som er en regjering verdig. Det er grunnen til at det var behov for å si «nå er det nok». Jeg håper vi går videre fra dette med en mer anstendig politisk debatt, sier Hareide.

Etter at hun gikk av som statsråd i tirsdag morges, beskrev Sylvi Listhaug norsk politikk som «en barnehage» og hun mente seg utsatt for «en heksejakt». Hun kalte også KrF et parti «uten ryggrad» og sa at Jonas Gahr Støre er «uskikket» til å være statsminister. Etter disse angrepene, slo Listhaug likevel fast at denne saken viser at «ytringsfriheten knebles» av Arbeiderpartiet.

- Dette var ikke en kneblet statsråd eller politiker. Hun sa akkurat det hun ville. Hun kom med påstander jeg mener er urimelige, men det tåler jeg, sier Støre til Dagbladet.

Kjedelig debatt

Støre forteller også at han tåler anklagene mot Arbeiderpartiet.

- Vi skal aldri bli noe offer i norsk politikk. Jeg er mer urolig for mennesker som ikke har den type beskyttelse som jeg har, som føler seg sårbare når det blir konspirasjonsteorier, dobbeltkommunikasjon og hatefulle ytringer.

- Tror du Listhaug har lært noe?

- Det skal ikke jeg sette meg til doms over, men hun er et menneske som har fått mistillit av et flertall i Stortinget og hun har gått av, sier Støre til Dagbladet.

Erna Solberg manet på Stortingets talerstol i går politikerne til å vise «anstendighet», men tok ordet seinere i debatten sine politikere til å se på om de selv hadde bidratt til et anstendig debattklima. Uttalelsen fra statsministeren får opposisjonen til å rase.

Solberg selv uttalte at hun ikke var enig i at Listhaug var utsatt for noen heksejakt, og uttalte seint tirsdag at hun tror «vi alle har lært noe av denne saken».

- Særlig i form av hvordan en sånn tøff debatt påvirker folk som er berørt av terror. Så vi må ha større følsomhet for hvor vanskelige disse sakene fortsatt er. Derfor jeg alltid har vært tilhenger av den litt kjedelige typen debatt, sier Solberg til Dagbladet.

- Ikke sagt noe galt

Frp-nestor Carl I. Hagen har vært Listhaugs kanskje fremste støttespiller i saken.

- Jeg står last og brast med Sylvi Listhaug. Hun har ikke sagt noe galt, men har beskrevet det faktiske forhold om at i valget mellom hensyn til potensielle sikkerhetstrusler mot det norske folk eller terroristers såkalte rettssikkerhet, så valgte de rettssikkerheten til terroristene i denne enkelte saken, sier Frp-nestor Carl I. Hagen.

- Er tilliten til Frp og regjeringen svekket etter dette?

- Tilliten er ikke svekket. Den er styrket. Jeg tror Sylvi Listhaug er meget populær og at mange er rasende fordi hun ble presset til å gå, sier han. ​​

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer