Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber politikerne ta grep: - Europas stengte grenser dreper flyktninger

Leger uten grenser slakter EUs og Norges flyktningpolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ser at den politikken Europa fører med å stenge grensene sine, fører til at folk lider og dør. Det må jeg si fra om, på vegne av de menneskene jeg har møtt, sier nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger uten grenser til Dagbladet.

I går kom hun hjem fra Middelhavet, hvor hun har reddet båtflyktninger fra drukningsdøden. Over 2600 mennesker har måttet gi tapt for det mørke vannet så langt i år.

- Europa fører en strutsepolitikk og tenker at så lenge vi bygger muren høyest mulig og stenger grensene mest mulig, så vil problemet gå bort og folk vil slutte å komme. Slik er det ikke. Folk vil ikke slutte å redde livene til seg selv og sin familie, selv om vi bygger en mur i Ungarn, sier Hurum til Dagbladet.

- EU skaper tragedien Mens stadig flere flyktninger kommer til Europa, blir krisa i EUs asylsystem stadig mer alvorlig. Det haster å finne en løsning. Leger uten grenser sender i dag et brev til 33 europeiske ledere, deriblant Erna Solberg, hvor de ber dem lage trygge veier for flyktninger inn i Europa.

Frp's Per Sandberg vil la flyktninger søke asyl i regionale leire, for å hindre at de legger ut på den farefylte ferden over Middelhavet. FNs spesialutsending for migranter mener åpne grenser kan løse flyktningkrisa.

Ungarn har bygd et 17,5 mil langt gjerde langs sine grenser, for å holde flyktninger ute.

- Folk kommer nå overalt på grensa. Den eneste måten vi kan stoppe denne flommen på, og få påvist identiteten til alle som kommer over grensa, er å bygge en fysisk barriere, har Zoltan Kovacs, talsperson for den ungarske statsministeren, sagt til Dagbladet.

KRISE I MIDDELHAVET:  Barn venter her på å få komme om bord på det norske redningsskipet Siem Pilot, som jobber med å plukke opp flyktninger i Middelhavet. Barna er to av de 700 personene som ble reddet av Leger uten grenser og Moas 16 kilomter fra Libyas kyst på søndag. Foto: Darrin Zammit Lupi / Malta Out / Reuters / NTB Scanpix
KRISE I MIDDELHAVET: Barn venter her på å få komme om bord på det norske redningsskipet Siem Pilot, som jobber med å plukke opp flyktninger i Middelhavet. Barna er to av de 700 personene som ble reddet av Leger uten grenser og Moas 16 kilomter fra Libyas kyst på søndag. Foto: Darrin Zammit Lupi / Malta Out / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

De som kommer inn i Ungarn, blir i dag tvangsregistrert av politiet. I brevet til de europeiske lederne, presenterer Leger uten grenser sin løsning - at Europa slutter med slike taktikker.

- Taktikkene har omgjort en forutsigbar og håndterbar tilstrømming av mennesker som flykter for livet, til en politisk skapt menneskelig tragedie på Europas strender, grenser, togplattformer og motorveier. Dagens tilnærming med å ikke ta imot mennesker og stengte grenser forårsaker skader, død og kaos, skriver organisasjonen i brevet til Erna Solberg.

- Avskrekking fungerer ikke Mandag skal EUs innenriks- og justisministre møtes i Brussel. Da blir det klart om medlemslandene vil gå med på å refordele 160 000 av flyktninger som har kommet til Hellas, Italia og Ungarn. Leger uten grenser hevder at noen av avgjørelsene som er tatt på slike møter før, for å få folk til å slutte å komme, bare har ført til at flere dør.

Nå er det nok, sier Hurum.

Vis mer

- Avskrekking fungerer ikke, for disse menneskene er på flukt fra noe som er så mye verre. EUs stengte grenser dreper, forårsaker lidelser og stripper folk for verdighet.

- Norge som en del av Schengen og som en del av grensesamarbeidet, må slutte å stenge sine grenser og la folk komme hit og søke asyl på en trygg måte. Norge må også ha et mottaksapparat som gir et minimum av menneskelig verdighet, legehjelp og juridisk hjelp, sier Hurum til Dagbladet.

Få velge land Deres forslag for å løse krisa, er å gi flyktninger og migranter en lovlig vei inn i Europa. At de både kan krysse Middelhavet og landegrensene. Ikke fri innvandring og ingen grensekontroll, men trygge passasjer, så folk kan kunne dra til det landet de vil. De foreslår en slutt på tvungen registrering i land som Hellas, Italia og Ungarn.

- Noen har foreslått å sende flyktningene tilbake til Libya. Det vitner om en veldig stor ignoranse om hva som foregår der i dag. Det første mange personer har sagt til meg når de kommer om bord i båten er: "Hvem er dere og hvor skal vi? Hvis dere tar oss tilbake til Libya, hopper jeg i havet igjen", sier Hurum til Dagbladet.

Båtflyktningene forteller om forferdelige opplevelser i Libya, flere har brennmerker etter sigaretter eller merker etter slag. Ifølge Leger uten grenser er det EUs politikk i dag som skaper menneskesmugling og dødsfallene i Middelhavet. Hvordan EUs lover og regler skal endres, har ikke Leger uten grenser imidlertid ikke noe forslag til.

- Ved å sende dette brevet, beveger Leger uten grenser seg inn i politikken?

 - Nei. Uansett hvor jeg reiser så bærer jeg stemmen til dem jeg møter og våre pasienter. Og jeg ber på vegne av dem om at de får søke asyl på en lovlig, trygg og verdig måte. Denne krisa vil ikke gå bort, den vil bare bli større dersom politikken ikke forandres, sier Hurum til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!