Ber polsjefen trekke seg

Fagforbund kritiserer Grøholt for grov forskjellsbehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge fagforbundet OFF - Vinmonopolets Overordnede Funksjonærers Forening - har polsjef Knut Grøholt drevet heksejakt på smøringsmistenkte underordnede, mens han selv har reist på smøreturer.

Torsdag orienterte OFF via e-post til selskapets sjef Knut Grøholt om at han ikke lenger har deres tillit.

I dag kom forklaringen på mistilliten.

- Prosessen med å finne skyldige i Vinmonopolet har vært preget av heksejakt og gitt mange negative virkninger for hver enkelt ansatt, butikk og de berørtes familier, sier OFF-leder Juul Lyseggen.

Han mener granskingen av smøringspåstandene har vært en «rotete» prosess. Butikksjefer er sendt hjem uten noe mer informasjon enn at de er fritatt for arbeidsplikt inntil videre, sier han.

- Konklusjoner er truffet over hodet på de ansatte. Spillereglene i arbeidslivet er ikke fulgt, sier Lyseggen til NTB.

233 sjefer

OFF, som representerer 233 topp- og mellomledere i det statseide selskapet, orienterte Grøholt og Vinmonopolets styreleder Harald Arnkværn om mistilliten mandag.

Polsjefen ble selv dratt inn i smøreskandalen på polet på grunn av gratisreiser med Telenor og Bravida til forskjellige VM og OL-arrangementer./b>

Grøholt fikk et enstemmig styres fulle tillit etter at granskningen var ferdig 10. februar, men styret sa klart fra at det mislikte at han deltok på reisene.

Etter styremøtet har Grøholt vist for lite ydmykhet, mener OFF.

- Grøholt er veldig opptatt av at hans tillit fra styret er avgjort og ikke er til diskusjon. Det er de andre ansatte som er de store stygge ulvene, sier Lyseggen.

- Skyver ansvar nedover

- Så dere mener at Grøholt ønsker å dytte ansvaret nedover på de ansatte?

- Ja, i høyeste grad. Vi er fullt klar over at de som har gjort noe ulovlig, skal få en reaksjon, men vi er opptatt av at det skal være en ryddig prosess, og det har det ikke vært, sier han.

OFF mener smøregranskingen er basert på «rykter og tips», og at personvernet ikke er ivaretatt i etterforskningen.

Fagforbundet mener også at prinsippet om forhåndsdrøftelser med den enkelte, før eventuell beslutning om oppsigelse tas, ikke er fulgt.

OFF mener også Grøholt har lagt føringer i forhold til utfallet av saken, gjennom uttalelser i et informasjonsskriv til personalet 15. februar.

(NTB)