MANN UTEN SKJEGG: Russlands sterke mann Vladimir Putin har aktivt søkt samarbeid med den russiske kirken. Nå vil lokale myndigheter i Volgograd bruke prester til å få folk til å stemme på Putins parti Forente Russland. Foto: AP Photo/Alexander Natruskin, Pool
MANN UTEN SKJEGG: Russlands sterke mann Vladimir Putin har aktivt søkt samarbeid med den russiske kirken. Nå vil lokale myndigheter i Volgograd bruke prester til å få folk til å stemme på Putins parti Forente Russland. Foto: AP Photo/Alexander Natruskin, PoolVis mer

Ber prester om hjelp i russisk valg

Makta søker hjelp fra høyere makter i Russland. Det dominerende partiet Forente Russland ber prester om hjelp til å omvende menigheten, og stemme for regjeringspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tildragelsen skjedde i Volgagrad i det sentrale Russland i forrige uke, og ble kjent da nettstedet Gazeta.ru snakket med en prest som reagerte på utspillet fra de regionale myndighetene i Volgograd.

- Psykologisk peiling
Presten Aleksej Pluzhnikov sier at prestene fikk tre timers varsel til å komme til den lokale administrasjonen i byen ved elva Volga i forrige uke. Der ble de fortalt følgende, ifølge Pluzhnikov:

- Dere er så gode, så innflytelsesrike, dere har så psykologisk peiling, gi menigheten et hint om at de bør stemme på Forente Russland, sier Pluzhnikov at prestene ble fortalt av en kvinnelig funksjonær.

Det er valg i den russiske statsdumaen 4. desember, og meningsmålinger tyder på at det dominerende partiet vil tape sin totale dominans. Forente Russland kontrollerer mer enn 2/3 av stemmene i dumaen, men meningsmålinger antyder at partiet ligger an til å få mindre enn 50 prosent av stemmene, og miste den totale kontrollen i parlamentet med 2/3 flertall.

Forente Russland støttes både av statsminister Vladimir Putin, som etter presidentvalget i mars kommer tilbake som president, og av president Dmitrij Medvedev, som i mars tar over som statsminister.

Staten og kirken
Partisjef Sergej Zjelesnyak i Forente Russland sier at forespørselen fra de lokale myndighetene i Volgagrad er underlig.

- Regionale ledere bør søke råd fra prestene, heller enn å gi råd til dem, sier Zjelesnyak til Gazeta.ru.

Staten og kirken ble skilt i 1918, året etter den kommunistiske maktovertakelsen. Men før det var staten og kirken en del av den samme politiske og kontrollerende vev. Fra Peter den stores tid på slutten av 1 600-tallet ble prester aktivt brukt til å overvåke folket.

Etter år 2000, da Putin kom til makta, har den russiske ortodokse kirken og staten igjen startet et aktivt samarbeid.

En talsmann for den russiske kirken sier at kirkens menn er eksplisitt utelukket fra å delta i valgkamp i noen form.

Partiet Forente Russland har ved tidligere valg blitt kritisert av internasjonale valgobservatører for at offiserer har kommandert menige soldater hvordan de skal stemme, og for å kjøre ansatte ved store bedrifter til stemmelokalene med beskjed om å stemme på Enhetlig Russland.

Oleg Mikheyev, som er opposisjonspartiet Rettferdig Russlands representant fra Volgagrad i dumaen, sier at Forente Russlands bruk av prester følger et kjent mønster i Russland.

- Leger blir bedt om å snakke med sine pasienter, og lærere om å snakke med sine elevers foreldre, de brukes til å få stemmer til det regjerende partiet, sier Mikheyev.