Ber publikum være oppmerksomme

Avinor og Jernbaneverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Avinor og Jernbaneverket holder kontakt med PST etter gårsdagens al Qaida-trussel.

- Vi har en generell høy sikkerhetsgrad og foretar oss ikke noe utover at vi nå også sjekker alle passasjerer og håndbagasje på flyplasser som ikke har gjennomlysningsmaskiner, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Denne sikkerhetssjekken ble bestemt iverksatt etter at en passasjer gikk amok om bord på et Kato Air-fly mellom Narvik og Bodø onsdag.

På Gardermoen er sikkerhetsgraden høy allerede, og informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn opplyser til NTB at eventuelle endringer i forbindelse med sikkerheten er det opp til politiet å avgjøre.

- Vi samarbeider med PST og retter oss etter de råd og anvisninger vi får fra dem, sier Kobro, som ikke vil svare på om myndighetene ved flyplassen har fått noen henvendelse fra PST i forbindelse med den utvidede trusselvurderingen.

Ekstra årvåkenhet

Informasjonsdirektør Jan Erik Kregnes i Jernbaneverket opplyser til NTB at de vil vurdere om det er grunnlag for å sette i gang andre tiltak enn de som allerede gjelder i forbindelse med sikkerheten.

- Vi foretok noen grep i mai etter jernbaneeksplosjonen i Madrid, da våre ansatte ble bedt om å være ekstra årvåkne. Etter dette har vi merket at både ansatte og publikum har skjerpet årvåkenheten og melder fra når de ser noe som kan oppfattes som mistenkelig, sier Kregnes.

Også Statoil følger politiets anbefalinger, men er foreløpig ikke bedt om å øke beredskapen.

- Men vi har vært i kontakt med alle våre installasjoner for å orientere om den nye trusselvurderingen, sier informasjonsdirektør Wenche Skorge til NTB.

Berører ikke publikum

Ifølge sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste, Jørn Holme, vil de anbefalte tiltakene i liten grad berøre publikum.

- Den vanlige mann og kvinne i gata vil ikke merke så mye til dette, sier Holme til NTB.

Han ser ingen grunn til å være bekymret.

- Det eneste som vi i PST ønsker å formidle til publikum, er at det er en spesiell situasjon i verden at vi har slike terrorangrep. De kan også ramme Norge. Det betyr at publikum og myndigheter må være årvåkne i forhold til dette og gi politiet beskjed om ting de synes kan være spesielt. Men det er ingen grunn til å utløse noen alarmtilstand. Vi må bare være litt mer årvåkne enn det vi har vært før, sier PST-sjefen Jørn Holme.

(NTB)