Ber regjerigen om 3700 flere i politiet

Politidirektør Ingelin Killengreen med rapport i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektør Ingelin Killengreen overleverer mandag bemanningsrapporten «Politiet mot 2020» til justisminister Knut Storberget. Hun ber om 2.700 flere politifolk og 1.000 flere sivilt ansatte.

Grunnen til kravet er en forventet kraftig befolkningsvekst i Norge fram mot 2020. Spesielt innvandringen er antatt å vokse kraftig i denne perioden. Fra 460.000 innvandrere i dag, til litt over en million i 2020.

Politidirektør Ingelin Killengreen påpeker at innvandrere ikke er mer kriminelle enn vanlige nordmenn, men at ikke-vestlige innvandrere lett kan havne i sosiale undergrupper.

- Vi må være klare til å ta imot innvandrerne på en måte som forebygger kriminalitet bedre enn vi makter i dag. Vi trenger mer politifolk med innvandrerbakgrunn, og eksperter med inngående kunnskap om deres kultur, sier Killengreen til Aftenposten.

Selv om innvandringsspørsmålet er særlig lagt vekt på i rapporten presiserer Killengreen at det er befolkningsveksten generelt behovet er knyttet til.

- Vi har basert oss på moderate prognoser fra Statistisk sentralbyrå for befolkningsveksten. Dette er nøkterne anslag for hva vi trenger av politiutdannede generalister, samfunnsvitere, og bioteknikere med spisskompetanse, sier hun.

Killengreen tror politikerne vil gi henne det hun ber om. Økningen av politistyrken skal foregå i en periode på ti til tolv år.

Hittil har politiet hatt 1,8 årsverk per 1.000 innbygger. Forslaget vil øke andelen til 2,0 årsverk.

OVERLEVERER RAPPORT: Justisminister Knut Storberget og politidirektør Ingelin Killengreen skal møtes i dag. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
OVERLEVERER RAPPORT: Justisminister Knut Storberget og politidirektør Ingelin Killengreen skal møtes i dag. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

(NTB)