Ber regjeringen gjøre OL-kutt før Stortinget får saken

Rigmor Aasrud (Ap) krever at regjeringen tar stilling til kuttforslagene og leverer et helhetlig OL-konsept til Stortinget.

- REGJERINGEN MÅ GJØRE JOBBEN: Idrettspolitisk talsperson i Ap, Rigmor Aasrud, forventer at regjeringen tar stilling til søkerkomiteens kuttforslag, før saken kommer til Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- REGJERINGEN MÅ GJØRE JOBBEN: Idrettspolitisk talsperson i Ap, Rigmor Aasrud, forventer at regjeringen tar stilling til søkerkomiteens kuttforslag, før saken kommer til Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg forventer at regjeringen behandler hele OL-søknaden, også endringsforslagene. Og jeg regner med at det ikke var ukjent for regjeringen at søkerkomiteen skulle gjøre denne øvelsen med å finne fram til kutt. Da må de forholde seg til det. Det er uansett Stortingets privilegium å bestemme seg for de løsningene man synes er best. Men jeg forventer at regjeringen legger fram et konsept som de mener er rimelig.

Det sier idrettspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, til Dagbladet.

Dermed gjør hun det klart at hun ikke aksepterer å få oversendt til Stortinget det opprinnelige OL-konseptet, sammen med en buffet av kuttforslag.

Først må regjeringen ta stilling til eventuelle kutt, og komme til Stortinget med et OL-konsept basert på det.

Skyver kuttansvaret fra seg Søkerkomiteen presenterte i dag en rekke forslag til kostnadskutt for et eventuelt Oslo-OL i 2022.

En noe motvillig komiteleder, byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H), la i dag fram en smørbrødliste med kuttforslag. Dersom alle tas til følge, kuttes 4,3 milliarder kroner av den opprinnelige summen for offentlige utgifter til lekene, som er 21,7 milliarder.

Av den totale statsgarantien på 35 milliarder, beløper kuttet seg til 8,8 milliarder - fordi statsgarantien også garanterer for en del private investeringer.

Komiteen gjorde det klart at de selv ikke ønsker å kutte i det opprinnelige «Games in the City»-konseptet.

- Søknaden vil stå svakere, og arven og verdiene som blir igjen etter et OL, vil reduseres, sier Hallstein Bjercke, Venstre-byråd som også sitter i søkerkomiteen.

Derfor står komiteen fast på den opprinnelige søknaden, og skyver ansvaret for å banke gjennom den endelige OL-planen over på regjering og storting, uten å selv anbefale noen av forslagene.

- Ikke tid til ny kvalitetssikring Aasrud, som selv er positiv til OL, lar seg ikke påvirke i noen retning av kuttlista som ble presentert i dag.

- Jeg tror det kan bidra til noe større oppslutning dersom flere regionale anlegg tas i bruk. Men det er vanskelig å se realismen i enkelte av forslagene. Eksempelvis skal deltakerlandsbyen som bygges til Ungdoms-OL på Lillehammer om to år, gjenbrukes i 2022. Men etter Ungdoms- OL gjøres dette om til studentboliger. Hvor skal de gjøre av seg?

Hun er ikke videre imponert over at kuttforslagene kommer opp så seint i prosessen, og mener dette arbeidet burde vært gjort langt tidligere og inngått i den opprinnelige søknaden. Det vil heller ikke bli tid til en ny runde med kvalitetssikring, tror Aasrud.

- Jeg tror ikke det går før søknaden skal sendes 7. januar. Det er uheldig at man ikke får kvalitetssikret, men formalitetene i dette er at Stortinget uansett kan fatte de vedtak som Stortinget ønsker.

Hun peker samtidig på at det er stor forskjell på kuttene som foreslås, og at behovet for ny kvalitetssikring ikke er like stor for alle kuttforslagene.

- Å kutte utgifter til markedsføring, får neppe like store konsekvenser som flytting av øvelser og anlegg, sier hun.

Den politiske situasjonen er imidlertid høyst uklar.

Regjeringspartiet Frp sier nei til OL. Dermed må Høyre, om de bruker sitt flertall i regjeringen til å si ja til OL, sørge for at de får med Ap på laget. Stortingsgruppene i de to partiene er delt.

Det er bare SV som ellers har tilkjennegjort sitt OL-syn. De sier nei. Venstre kan være på glid. Fra Venstre-hold gis det uttrykk for at partiet kan komme til å stille seg positive, dersom Høyre og Ap finner sammen i et ja til Oslo-OL.