ADVARER: Tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten mener oljeleting i Lofoten og Vesterålen bør droppes. Her fra pressekonferansen da Reiten trakk seg om konsernsjef i selskapet. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET
ADVARER: Tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten mener oljeleting i Lofoten og Vesterålen bør droppes. Her fra pressekonferansen da Reiten trakk seg om konsernsjef i selskapet. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADETVis mer

Ber regjeringen la Lofot-oljen ligge

Men det er ikke miljøet tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten bekymrer seg for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kostnadspresset i oljebransjen er så høyt at oljeleting i Lofoten og Vesterålen bør droppes, mener tidligere Hydro-sjef og olje- og energiminister Eivind Reiten.

- Jeg er ikke blant dem som mener det haster med å åpne for oljeutvinning utenfor Nordland. Ikke på grunn av miljøaspektet, men fordi kostnadspresset er så høyt at disse ressursene med fordel kan vente, sier Reiten til Finansavisen.

Reiten mener kostnadspresset allerede har begynt å få alvorlige konsekvenser for hele bransjen, noe han mener undergraver lønnsomheten. Det hjelper ikke med mange nye og store funn de siste årene.

Reiten sa på et kulturarrangement hos oljeselskapet RWE Dea forrige uke at det særnorske lønnsnivået vil gjøre det ulønnsomt å øke utvinningsgraden på gamle felt.

- Selv med dagens høye oljepriser kan kostnadsspiralen føre til en drastisk reduksjon av lønnsomheten som man ellers burde ha oppnådd ved å hente opp den siste oljen fra de etablerte feltene, sier han.

(NTB)