KRITISK: Assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN frir til regjeringen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN frir til regjeringen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Ber regjeringen om å gripe inn: - Staten har fått et pressmiddel mot de skadde

Pasientorganisasjon ber helseministeren og justisministeren om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I brev til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ber Personskadeforbundet LTN myndighetene om å «instruere Pasientskadenemnda om å forholde seg til sine egne vedtak når en pasientskadesak bringes inn for domstolene.»

Bakgrunn for dette kravet er en høyesterettskjennelse Dagbladet omtalte onsdag i forrige uke.

Høyesterett har avsagt en kjennelse som kritikerne mener vil føre til at pasientskadde ikke vil tørre å gå rettens vei for å få den erstatningen de mener de har krav på etter feilbehandling i helsevesenet.

Gikk imot eget vedtak En feilbehandlet gutt med store skader gikk til søksmål mot staten etter at pasientskadeordningen hadde fastsatt en erstatning som guttens familie mente var for lav.

Da utmålingssaken skulle for retten, trakk Pasientskadenemnda (PSN) plutselig i tvil sitt eget vedtak fra mange år tilbake hvor de vedgår å ha erstatningsansvar etter feilbehandlingen pasienten ble utsatt for.

I sitt tilsvar til tingretten hevdet PSN at «forvaltningen således hadde hatt galt utgangspunkt for erstatningsutmålingen».

- Pressmiddel Personskadeforbundet LTN mener Norges øverste dommere nå har gitt PSN det reneste pressmiddel som de kan bruke mot skadelidte.

- Avgjørelsen fra Høyesterett innebærer at statens enkeltvedtak i pasientskadesaker ikke får noen rettsvirkninger hvis skadelidte tar ut søksmål for domstolene. Dette gir åpenbart staten et pressmiddel i forhandlingene med skadelidte om erstatningsutmålingen, skriver Personskadeforbundet LTN til helseministeren og justisministeren.

Videre påpeker interesseorganisasjonen at et slikt pressmiddel neppe er i tråd med hva lovgiver egentlig ønsker.

- Tvert imot var det sentrale formålet med pasientskadeloven å styrke skadelidtes erstatningsmessige vern, skriver Pasienskadeforbundet.

- Vi har en helt klar forventning om at myndighetene tar tak i dette. Høyesterett ber jo i sin kjennelse, i klare ordelag, lovgiver om å ta tak i denne problematikken, sier assisterende generalsekretær Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN til Dagbladet.

- Sterkt overdrevet Pasientskadenemnda omtaler høyesterettskjennelsen på sin hjemmeside, og trekker fram at innsigelser mot ansvarsvedtak i utmålingssaker har funnet sted i bare åtte saker i årenes løp.

- Det er ikke slik at dette er en innsigelse staten ved PSN til stadighet kommer med. Frykten for at skadelidtes rettsstilling skal svekkes dramatisk som følge av dette, er altså sterkt overdrevet, skriver nemnda.

Videre poengterer nemnda at tidligere utbetalt erstatning ikke blir krevd tilbakebetalt, og at det i alle aktuelle saker til nå er blitt utbetalt millionerstatninger.

- Det har vel aldri vært lovgivers intensjon at man med vitende og vilje skal utbetale ytterligere erstatning når man mener at det opprinnelige vedtaket er feil? spør Pasientskadenemnda.