Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber regjeringen stoppe Rema-Reitans krig om Brustadbua

Kristelig folkeparti berømmer Reitan. LOs Kristine Larsen er «mektig provosert og forbanna».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan får svært blandete reaksjoner på sin tverrvending i krigen mot påståtte uklarheter i regelverket om søndagsåpne butikker - den såkalte Brustadbua.

I januar i år politianmeldte han konkurrentene for lovbrudd, og for å jukse ved blant annet å hente varer til kunder fra avstengte områder. Nå gjør Rema 1000 det samme selv.

- Uverdig - Dette fører ikke til annet enn splid og uenighet og krig, og stakkars de ansatte som skal jobbe midt oppe i dette, tordner Kristine Larsen, regionleder for Nord-Norge i LO-forbundet Handel og Kontor.

- Det er uverdig om de ansatte skal ha en arbeidshverdag der de er tvinget til å bryte loven på jobben, fortsetter hun.

Larsen mener at det klinkende klart er ulovlig å hente varer fra avstengte deler av butikken når dagligvarebutikker holder søndagsåpent.
- Da har de i realiteten hele butikken åpen, sier Kristine Larsen til Dagbladet.

- Ingen vilje I den nåværende «Lov om helligdager og helligdagsfred» står det at den samlede salgsflaten ikke kan overstige 100 kvadratmeter. I januar mente Reitan at det er juks å hente varer i de delene av butikken som etter lovens krav er stengt på søndager.

Nå mener han noe annet.

- Vi anmeldte de andre butikkene fordi vi ønsket en avklaring fra politikere og myndighetene på hvordan loven skal tolkes. Anmeldelsene blir nå henlagt og politikerne viser ingen vilje til å gjøre noe med dette, så da trekker vi den konklusjonen at vi har tolket loven for strengt, sa kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum Beyer, til Dagbladet igår.

Kristelig folkepartis Geir Jørgen Bekkevold har stor sans for Rema-Reitans aksjon. Bekkevold er første nestleder i Kultur- og familiekomiteen på Stortinget.

Berømmes - Jeg må bare berømme dem for å ha prøvd dette, for å se om konkurrentene har forholdt seg til loven, sier Bekkevold.

Han vil ikke kritisere Rema 1000 for at de nå har snudd, og sier at saken for ham og KrF ikke handler så mye om vareutvalg.
- Det som har vært viktig for oss, har vært å ikke liberalisere åpningstidene, sier han til Dagbladet.

At familie- og kulturkomiteen trekkes inn i saken, skyldes at saken i tillegg til det som gjelder helligdagsfreden også har en forbrukerside - som håndteres av familie- og kulturkomiteen.

Fra Kulturdepartementet får Dagbladet bekreftet at det er dette departementet som har ansvaret for Lov om helligdager og helligdagsfred.

Etterlyser oppklaring Bekkevold mener det er regjeringens oppgave å rydde opp i uklarhet om reglene.
- Det er regjeringens oppgave å sørge for at lovverket følges, og jeg forventer at hvis det er huller her og det har vært litt utydelig, tar regjeringen og rydder opp i det, sier han.

Familie- og kulturkomiteens leder Svein Harberg (H) er enig. Han mener at uklarhetene ikke gjelder selve loven, men praktiseringen.

SNUR: Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000, mente det var en omgåelse av reglene å hente varer i deler av søndagsåpne butikker som er stengt etter Lov om helligdager og helligdagsfred. Nå gjør han det samme. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SNUR: Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000, mente det var en omgåelse av reglene å hente varer i deler av søndagsåpne butikker som er stengt etter Lov om helligdager og helligdagsfred. Nå gjør han det samme. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Da må de se på om det er mulig å skrive en oppklaring fra departementet, om det bør presiseres i et rundskriv hva som gjelder, sier han til Dagbladet.

- Fryktelig dumt Også Harberg har sans for Rema 1000s aksjon.

- Jeg oppfatter det nærmest som en markering av at de synes det bør være likhet for loven, sier han. Han synes det er «vanskelig å si at jeg har sympati med at folk bryter loven», men sier likevel dette:

- Jeg skjønner at de har behov for å markere det når de opplever at loven ikke blir fulgt opp slik den skal. Men det er fryktelig dumt at de skal ha en krig gående, og det er også forvirrende for publikum.

Ingen LO-ros Kristine Larsen i Handel og Kontor vil også gjerne ha en presisering fra regjeringen av hvordan reglene skal forstås.
- Da må alle forholde seg til dette, slik at de kan konkurrere på like vilkår, sier hun til Dagbladet.

Til forskjell fra Harberg og Bekkevold har hun liten sans for Rema-Reitans aksjon.
- En kan jo stille spørsmålet om ikke dette har vært strategien til Reitan hele tiden? For når alle andre gjør det så skal vi også, spør hun indignert.

- Håndhevelse av loven er en sak for politiet. Hvis KrF ønsker en mer prinsipiell tilnærming av dagens praksis går jeg gjerne i dialog med de om det", skriver kulturminister Linda Hofstad Helleland i en kommentar til Dagbladet.

BERØMMER: - Jeg må bare berømme dem for å ha prøvd dette, for å se om konkurrentene har forholdt seg til loven, sier Kristelig folkepartis Geir Jørgen Bekkevold om Rema 1000s aksjon. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
BERØMMER: - Jeg må bare berømme dem for å ha prøvd dette, for å se om konkurrentene har forholdt seg til loven, sier Kristelig folkepartis Geir Jørgen Bekkevold om Rema 1000s aksjon. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart