Importsmitte:

Ber regjeringen vurdere nytt flyforbud

Bare denne uka lander fire direktefly fra London på Gardermoen. Umusikalsk, mener byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo.

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo ser med uro på flytrafikken inn til Oslo fra byer og land i Europa med stor smittespredning. Foto: Heiko Junge / NTB
Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo ser med uro på flytrafikken inn til Oslo fra byer og land i Europa med stor smittespredning. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Nå handler det om å ikke ta noen sjanser, sier Johansen til NTB.

Han mener tida er inne for å vurdere et nytt flyforbud.

Mens et stort utbrudd av den fryktede engelske virusvarianten har sendt hovedstadsregionen inn i en knallhard nedstengning, fortsetter nemlig flyene å lande på Oslo lufthavn fra noen av områdene i Europa der mutasjonen har spredt seg mest:

* Bare denne uka lander fire direktefly fra London på Gardermoen. Det første landet mandag kveld, og ytterligere tre er ventet torsdag, fredag og søndag.

VILLSMITTE: - At man ikke har funnet smitteveien betyr at vi for første gang har spredning av villsmitte i Norge, sier byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse lørdag formiddag. Vis mer

* Fra Amsterdam er det ventet fly til Gardermoen hver eneste dag.

* Fra København er det satt opp to til tre daglige flyginger.

Mener tålegrensa nærmer seg

Byrådslederen vil ikke trekke konklusjonen selv. Men budskapet til regjeringen er ikke til å misforstå:

– Når Oslo-regionen nå er stengt, vil jeg stille spørsmål ved om ikke også flytrafikken fra smitteutsatte områder bør stenges for en periode, sier Johansen til NTB.

Han minner om at folk i og rundt Oslo ikke kan besøke hverandre hjemme. Kjøpesentrene er stengt. Alle arrangementer avlyst. Barn og unge kan ikke delta i idrett og fritidsaktiviteter. Elever på videregående får digital undervisning hjemme. Det er rødt nivå i barnehager og på skoler. Hjemmekontor for alle som kan. Og et forslag om portforbud er sendt på høring.

IMPORTSMITTE: Byrådsleder Raymond Johansen sier det er vanskelig å iverksette smitteverntiltak uten å hindre folk i å komme hit for å jobbe. Reporter: Frode Andresen. Video: Jeanette Nyhammer Vik Vis mer

– Jeg mener det kan framstå som umusikalsk at samfunnet på bakken er stengt, mens flytrafikken over oss går som normalt, sier Johansen.

– Vi nærmer oss nå en grense, både for hva folk orker, og hva næringslivet tåler, advarer han.

Krever full kontroll

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener kravet må være at vi har 100 prosent kontroll på de som ankommer til landet.

Ifølge ham må antall flyginger inn til Norge begrenses hvis kontrollsystemene kommer under for stort press.

– Vi skal ikke stenge Norge mot verden. Men vi vet at virusmutasjonene kommer utenfra. Da må den obligatoriske testingen på grensa fungere, sier Støre til NTB.

– Vi legger til grunn at myndighetene fortløpende vurderer antall flyginger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer