Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Restad dra i bremsen

Finanskomiteen gjestet Norges Bank på dagen da rapporten om rikets tilstand ble lagt fram. De økonomiske hærførerne for opposisjonen ber nå regjeringen dra i håndbrekket før det er for seint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per-Kristian Foss (H) sier til Dagbladet at han oppfatter Statistisk sentralbyrås tilstandsrapport som en meget alvorlig formaning til regjeringen om at den økonomiske politikken er i ferd med å komme ut av balanse.

- Formaningene om innstramming deles av de fagmiljøene jeg kjenner. Finansminister Gudmund Restad kan bare angripe det på én måte: Kutt i statsbudsjettets utgiftsside! oppfordrer Foss.

Betaler prisen

Høyres finansekspert legger vekt på SSBs tall om at lønnsveksten i 1997 var sterkere enn ventet.

- Det understreker til fulle at lønnsoppgjøret i år må være moderat. Omleggingen av valutapolitikken er heller ikke noen hokus pokus-løsning. Som vi hele tida har påpekt; regjeringen har undervurdert utgiftsvekstens negative virkninger.

- Nå betaler Bondevik prisen for løftepolitikken sin, mener Foss.
Hill-Marta Solberg (A) synes at SSB-rapporten setter Bondeviks budsjett i et merkelig lys.

- Den viser tydelig at vi ikke har råd til den rausheten regjeringen har lagt opp til. Presset i økonomien er nå så sterkt at det er behov for innstramninger.
- Dersom kontantstøtten opptrappes slik regjeringen legger opp til, vil vi risikere å oppleve ubehagelige nedskjæringer på andre områder, tror Solberg.

Offentlig slanking

Siv Jensen (Frp) hevder regjeringen sliter med troverdigheten på oljeanslagene. Hun advarer mot å tukle med oljeinvesteringene nå, fordi oljeindustrien er avhengig av stabile og forutsigbare rammer.

- Mitt eneste råd til finansministeren er å ta i bruk den medisinen som vi vet vil virke, å slanke offentlig sektor. Jeg fatter ikke hvorfor så mange får fortsette å jobbe i uproduktiv virksomhet.

- Dessuten: Før regjeringen tenker på å utvide momsen, må skatte- og avgiftstrykket dempes, sier Jensen.

BREMS: Regjeringens opponenter i finanskomiteen oppfordrer Bondevik til å bremse pengebruken.
Siv Jensen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!