IRAN-TUR: Flere politikere på Stortinget ber nå fiskeriminister Per Sandberg forklare seg om sin private Iran-tur med en norsk-iransk kvinne som eier et sjømat-firma. Foto: Filter Nyheter / Instagram
IRAN-TUR: Flere politikere på Stortinget ber nå fiskeriminister Per Sandberg forklare seg om sin private Iran-tur med en norsk-iransk kvinne som eier et sjømat-firma. Foto: Filter Nyheter / InstagramVis mer

Ber Sandberg forklare seg om Iran-tur med eier av sjømat-firma

Fiskeriminister Per Sandbergs eget departement skal ikke ha vært klar over statsrådens private tur til Iran.

Flere politikere på Stortinget ber nå fiskeriminister Per Sandberg forklare seg om sin private Iran-tur med en norsk-iransk kvinne som eier et sjømat-firma.

Reaksjonene kommer etter at Filter Nyheter omtalte at forholdet mellom Sandberg og den 28 år gamle Bahareh Letnes skal ha vært et tema på Statsministerens kontor (SMK).

Dette etter spørsmål om hvordan Sandberg kombinerer privat og offisiell kontakt med iranske myndigheter samtidig som han er fiskeriminister og dermed representant for den norske regjeringen.

Sandberg er denne uka på ferie i Iran sammen med Letnes, som har lagt ut flere bilder av de to sammen på hennes Instagram-konto, skriver Filter Nyheter.

Ber Sandberg forklare seg

Overfor VG ber nestleder av Stortingets næringskomité Torgeir Knag Fylkesnes (SV) Sandberg om å oppklare sitt forhold.

- Det er viktig å få klarhet i om dette er et tilfelle av sammenblanding mellom politikk og privatliv. Dersom det er snakk om et ryddig forhold, vil jeg ønske dem lykke til, sier han til avisa.

Han ber Sandberg selv komme på banen.

- Dersom jeg ikke får klare svar fra fiskeriministeren, vil jeg ta dette opp som et skriftlig spørsmål i Stortinget, sier Fylkesnes videre.

Andre nestleder i næringskomiteen, Terje Aasland (Ap), støtter Fylkesnes' utgangspunkt.

- Her er det både greit og viktig at fiskeriministeren er åpen. Jeg håper og tror at Sandberg vil redegjøre for hvordan dette forholdet er, slik at det ikke foregår unødvendige spekulasjoner, sier Aasland til Dagbladet.

Forventer at turen er avklart

Leder av næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp), forteller til Dagbladet at han forventer at SMK er orientert om Sandbergs tur.

- Når det gjelder Letnes' næringsvirksomhet, må Sandberg på vanlig måte avklare habilitet om det dukker opp saker, sier Pollestad.

- Det er ikke nødvendigvis uproblematisk at en norsk statsråd besøker Iran nå. Jeg forventer at Sandberg har avklart turen med eget departement og SMK - selv om det er en ferietur, legger han til.

Ifølge Dagens Næringsliv var det Irans myndigheter som selv gjorde Sandbergs eget departement klar over ministerens planer om en privat visitt til landet.

I en e-post fra den norske ambassaden i Iran til fiskeriminister Sandbergs kontor, videreformidlet ambassaden et ønske fra Irans utenriksdepartement om å møte Sandberg.

Dagens Næringsliv har spurt Nærings- og fiskeridepartementet om det er slik at ingen i departementet kjente til disse planene.

- Fiskeriministeren har ferie nå, og departementet har ikke kommentar til Per Sandbergs private ferieplaner, skriver kommunikasjonsrådgiver Wensel Halvard i en e-post til avisa.

Dagbladet har ikke lyktes med å få kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet fredag kveld.

Sandberg og Letnes

På 28 år gamle Bahareh Letnes' Instagram-konto har det den siste uka blitt lagt ut flere bilder av Sandberg og Letnes sammen i Iran. Fram til fredag kveld var denne Instagram-kontoen åpen, men ble gjort privat i løpet av kvelden.

Letnes fikk ifølge Filter Nyheter innvilget asyl i Norge i 2008. Hun er født i Iran.

Fiskeriministeren ble også avbildet sammen med Letnes da han deltok på feiringen av iransk nyttår på Irans ambassade i Oslo i mars i år. Sandberg var den gang også fungerende justisminister, skriver Filter Nyheter.

Overfor nettavisa Filter Nyheter ønsker ikke Sandberg å kommentere forholdet til Letnes.

Om hvorvidt han hadde avklart turen og forholdet med SMK, sier Sandberg til avisa:

«Jeg har jevnlige samtaler med både statsministeren og mine medarbeidere i departementet. Det er fortrolige samtaler jeg ikke går ut med.»

Han understreker så at Letnes ikke har fulgt ham på «noen møter eller reiser knyttet til Nærings- og fiskeridepartementet, eller politisk relaterte reiser/møter knyttet til mitt virke som fiskeriminister».

«Verken jeg eller Nærings- og fiskeridepartementet har ikke, og har ikke hatt noen relasjon til selskapet til Letnes. Forøvrig kan det vises til Letnes sitt svar om selskapet til Fiskeribladet 11. juli», heter det videre i uttalelsen.

- Har aldri vært fiskeeksportør

Da Fiskeribladet omtalte forholdet mellom Letnes og Sandberg 11. juli, sa Letnes til bransjebladet at selskapet hennes aldri hadde eksportert fisk.

«For det første er selskapet kun registrert, med sikte på handel mellom Norge og Iran, selskapet har ikke eksportert eller importert noe som helst. Selskapet har heller ikke tillatelse til å eksportere sjømat, og vil med stor sannsynlighet bli slettet», het det i en SMS fra Letnes.

Videre skrev hun til Fiskeribladet:

«Ditt spørsmål vedrørende Fiskeriministeren er fullstendig irrelevant, da hverken selskapet eller jeg har eksportert sjømat fra Norge. Jeg er ikke og har aldri vært fiskeeksportør.»

Letnes står oppført som eier av enkeltpersonforetak B & H General Trading Company, som ble registrert 08. januar i år. Til Brønnøysundregistrene har foretaket forklart at de driver med «produksjon, utvikling, kjøp og salg herunder eksport av fisk og sjømatprodukter og annet som naturlig faller sammen med dette. Import av all næringsmiddel. Import, kjøp og transport av naturgass fra Iran. Eksport av nøkkelutstyr og -teknologi til olje- og gassektoren».