Ber sivile israelere bære våpen, og frykten for en ny intifada stiger

- Eneste veien mot frigjøring, sier Hamas-lederen etter ti dager med voldsekslosjon på Gaza.

 SKUTT OG DREPT:  Palestinske menn bærer bort en 21 år gammel mann, som ifølge meidisinsk personell i på Gazastripen ble skutt og drept av israelske militære i Khan Yunis fredag på palestinsk territorium. Foto: Ibrahim Khatib, Demotix/NTB Scanpix.
SKUTT OG DREPT: Palestinske menn bærer bort en 21 år gammel mann, som ifølge meidisinsk personell i på Gazastripen ble skutt og drept av israelske militære i Khan Yunis fredag på palestinsk territorium. Foto: Ibrahim Khatib, Demotix/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kraftig eskalering av volden i grenseområdene mellom Jerusalem og Gazastripen fredag, øker frykten for en ny og tredje intifada - opprør.

Mens Hamas-leder Ismail Haniyeh regelrett tok til orde for et nytt palestinsk oppgjør, ber israelske myndigheter om at sivile israelere har våpen i beredskap.

- Vi ber om en sterkere intifada. Det er den eneste veien mot frigjøring, sa Haniyeh etter fredagsbønnen i en moské i Gaza by, ifølge Reuters.

Og på tv-kanalen Channel 2 oppfordret forsvarsminister Moshe Ya'alon alle sivile med våpentillatelse om å bære våpen for å trygge seg mot angrep fra palestinere.

-Døde terrorister - ikke våre
- Vi er midt i en terrorbølge der sivilbefolkningen er mål, og det er av aller største viktighet at folk er oppmerksomme og klare. Når det oppstår en hendelse, er det av stor viktighet at det er terroristene som blir skutt og drept, og ikke våre, appellerte forsvarsministeren i tv-innslaget, ifølge Jerusalem Post.

Den første intifadaen er betegnelsen på opprøret som startet blant palestinere mot israelske miltære i 1987. Den andre intifadaen, som brøt løs i 2000 hadde utgangspunkt i en strid om al-Aqsa-moskéen.

Urolighetene nå, som observatører på begge sider av den bitre konflikten frykter skal føre til en tredje intifada, startet også om jøders adgang til området rundt muslimenes hellige gudshus.

Mange palestinere frykter at Israel vil åpne plassen for religiøse jøder, som ønsker å bruke plassen til å be, noe som er forbudt i henhold til dagens regelverk.

- Død over araberne
Torsdag kveld marsjerte hundrevis av høyreorienterte israelere med slagord som «Død over araberne» og «Ingen arabere, ingen angrep» i Jerusalem.

Og fredag brøt det ut bråk i Øst-Jerusalem idet 50 israelere med kippa og israelske flagg marsjerte gjennom et palestinsk område på vei mot Klagemuren.Israelerne ropte «Lenge leve det israelske folket», mens enkelte palestinske kvinner svarte med «Allahu akbar» — «Gud er større», skriver NTB.

 ANGREP PÅ BUSSTASJON:  En israelsk politimann med en kniv, som en kvinne skalø ha brukt til å angripe en vaktmann på busstasjonen i Afula fredag. En video av kvinnen som blir skutt og såret av politi, sirkulerer på sosiale medier. Foto: Xinhua/JINI/NTB Scanpix.
ANGREP PÅ BUSSTASJON: En israelsk politimann med en kniv, som en kvinne skalø ha brukt til å angripe en vaktmann på busstasjonen i Afula fredag. En video av kvinnen som blir skutt og såret av politi, sirkulerer på sosiale medier. Foto: Xinhua/JINI/NTB Scanpix. Vis mer

På den tiende dagen strake dagen med alvorlige voldshandlinger siterer nyhetsbyrået Reuters sykehuspersonell i Gaza på at seks palestinere er drept og 50 skadd.

I en sørlige israelske byen Dimona knivstakk en israeler fire palestinere. Det var statsminister Benjamin Netanyahu som først opplyste om episoden, som en av de israelske statsrådene seinere på dagen karakteriserte som «terrorisme».

Videoer
To videoklipp på sosiale medier fra fredagens sammenstøt har utløst stor oppmerksomhet:

• Bilder fra Ramallah på Vestbredden viser en israelsk militær-jeep som kjører over steinkastende palestinere. Sykehuskilder opplyser at 247 palestinere ble behandlet for sammenstøt på Vestbredden fredag.

• En video fra den nordlige byen Afula viser israelsk politi som fyrer av flere skudd fra kloss hold og sårer en kvinne. Israelsk politi har forklart at kvinnen bar en kniv, og at hun først hadde prøvd å stikke ned en vaktmann på en busstasjon.

 NY VOLDSSPIRAL:  En palestiner kaster stein mot israelske soldater fredag over grensegjerdet ved Nahel Oz på den østre delen av Gazastripen fredag. Foto: MOHAMMED SABER, EPA/NTB Scanpix.
NY VOLDSSPIRAL: En palestiner kaster stein mot israelske soldater fredag over grensegjerdet ved Nahel Oz på den østre delen av Gazastripen fredag. Foto: MOHAMMED SABER, EPA/NTB Scanpix. Vis mer