ØVER PÅ VOLD: - På linje med at man har brannøvelser, bør skolene øve på hva de skal gjøre når vold oppstår på skolen, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN
ØVER PÅ VOLD: - På linje med at man har brannøvelser, bør skolene øve på hva de skal gjøre når vold oppstår på skolen, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, til Dagbladet. Foto: NINA HANSENVis mer

Ber skolene øve på vold

Lærere bør øve slik at de vet hva de skal gjøre når eleven slår, foreslår Utdanningsforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Dagbladet): - På linje med at man har brannøvelser, bør skolene øve på hva de skal gjøre når vold oppstår på skolen, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, til Dagbladet.

I Dagbladet i går kom det fram at mange norske skoler mangler gode rutiner for å håndtere vold og trakassering av lærere. Etter å ha besøkt i overkant av fire hundre skoler i fjor avdekte Arbeidstilsynet totalt 2437 brudd på arbeidsmiljøloven. Halvparten av skolene mangler rutiner eller har ikke kjennskap til hvordan de skal håndtere vold og trusler i virksomheten.

VOLD VAR SVARET: - Ettersom ingen hørte etter hva elevene mente, var det som oftest vold som ble svaret. Ved å reise ei hånd mot lærerne kunne man få fred et helt friminutt, forteller en 21-åring til Dagbladet. 21-åringens historie handler ikke om skolen på bildet. Foto: BJØRN LANGSEM
VOLD VAR SVARET: - Ettersom ingen hørte etter hva elevene mente, var det som oftest vold som ble svaret. Ved å reise ei hånd mot lærerne kunne man få fred et helt friminutt, forteller en 21-åring til Dagbladet. 21-åringens historie handler ikke om skolen på bildet. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Må øve- Man bør øve på slike hendelser, slik at man vet hvordan man skal opptre. Hva gjør man i forhold til oppfølging for dem som blir utsatt for volden? Og hvordan håndterer man eleven som har begått volden? spør Lied fra Utdanningsforbundet.

Hun mener skolene bør ha et jevnlig fokus på vold og trakassering:

Ber skolene øve på vold

- Hvis man legger rutiner og planer i en skuff, glemmer man fort hva man skal gjøre når det først skjer.

- Hvordan kan man øve på voldelige hendelser?

Ber skolene øve på vold

- Det er selvsagt ikke selve volden det skal øves på. Men hva man bør gjøre etter at hendelsen faktisk har skjedd, altså rutinene og prosedyrene, sier Lied.

Utdanningsforbundet ønsker ikke å gjøre dette til noe pålegg.

- Det er stor forskjell på skolene og dette vil kanskje ikke passe for alle, men jeg tror for flere skoler ville det kunne bidra positivt, sier Lied.

Lærere blir slåttOnsdag dokumenterte Dagbladet at vold mot offentlig ansatte er et økende problem i kommunene. 62 av 100 hovedverneombud Dagbladet spurte, melder at trusler og vold mot kommunalt ansatte er et stort problem - og at det øker. Det er økningen i skolene som skremmer hovedverneombudene mest.

Ber skolene øve på vold

- Rutiner når det har gått galt er viktig. Men det aller viktigste er at man jobber forebyggende for å unngå at vold og trakassering i det hele tatt skjer, sier Lied.

Elever som opptrer voldelig trenger hjelp. Det krever tid og oppmerksomhet, forteller hun.

- Og det krever innsats også fra andre fagpersoner enn lærere. Dette vet skolene og lærerne mye om. Og de må lyttes til når vold mot lærere skal forebygges, sier Lied.