Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Giftig leketøy

Ber småbarnsforeldre unngå skumleketøy

Nå går Forbrukerrådet ut for å advare småbarnsforeldre.

INNEHOLDER GIFTIGE STOFFER: Forbrukerrådet ber småbarnsforeldre se opp for flere sorter skumleketøy. Foto: Miljøstyrelsen, Danmark
INNEHOLDER GIFTIGE STOFFER: Forbrukerrådet ber småbarnsforeldre se opp for flere sorter skumleketøy. Foto: Miljøstyrelsen, Danmark Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da tolv skumleker ble testet for farlige stoffer i Danmark, kom alle testobjektene dårlig ut av testen, kommer det frem av Miljødirektoratet i Danmark sin pressemelding.

Såkalte «squishies», eller skumleker, er svært populære blant barn opp til tolv års alder. Likevel inneholder flere av dem en rekke giftige stoffer. Alle lekene som ble testet inneholdt en så stor grad av giftige stoffer at det vil være skadelig for barn som sover med lekene, eller har de stående på soverommet.

Advarer mot skumleker

De populære skumlekene selges også i Norge, og da Forbrukerrådet var ute for å se etter leketøyet på BR leker på Oslo City, var det utsolgt. Nå advarer fagdirektør for handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord, småbarnsforeldre mot lekene.

- Vi oppfordrer forbrukerne til å unngå skumleker av typen squishies. Kast dem, og krev eventuelt pengene tilbake fra butikken, sier Instefjord til Dagbladet.

Han oppfordrer også de norske butikkene til å slutte med salget av disse lekene, og til å gi kundene muligheten til å få erstattet leker de allerede har kjøpt.

Skumlekene det advares mot kunne blant annet bli kjøpt hos BR leker, Teknikmagasinet, Toys r Us, og samtlige nettbutikker som sender til Norge.

I en e-post til Dagbladet bekrefter nå selskapet Top Toy, som blant annet eier BR leker og Toys r Us at de har stanset alt salg av skumleker fra og med 19. juni 2018. De bekrefter også at alle kunder som tidligere har kjøpt disse lekene kan møte opp i butikken for å få pengene tilbakebetalt.

- Helt uakseptabelt

- Det er helt uakseptabelt at det selges leketøy som kan skade barn. Det er bransjens ansvar at de produktene de selger er uten skadelige stoffer. I dette tilfellet er det snakk om et alvorlig overtramp, hvor barn faktisk innånder stoffer som kan irritere slimhinnene, fremkalle kreft, og skade vitale organer som leveren, sier den danske miljøministeren Jakob Ellemann-Jensen i pressemeldingen.

Miljødirektoratet i Danmark begynte undersøkelsene sine i mars, etter en rekke meldinger om at leketøyene luktet sterkt parfymert og kjemisk da de ble tatt ut av pakningen.

De tolv produktene som ble testet vil nå bli overlevert til Miljødirektoratets kjemikalieavdeling, som vil sørge for at produktet forsvinner fra markedet, og deretter vurdere om forholdet burde politianmeldes.

Resultatene fra testen vil bli sendt ut til resten av EU, slik at alle medlemslandene blir oppmerksomme på problemet.

Miljødirektoratet i Norge har også jobbet aktivt med skumleketøy den siste tiden, og blant annet vært i kontakt med tollvesenet siden mars for å stoppe skumleketøy uten CE-merking fra å komme inn i Norge.

- Leketøy uten denne merkingen kan ikke selges i Norge, eller andre EU-land, lovlig. Vi har også kjøpt inn skumleketøy fra det aktuelle selskapet Danmark har testet, og kjører egne tester her. Vi tester også for andre stoffer de ikke har testet ennå, og holder på å gå gjennom resultatene, sier Mathieu Veulemans i Miljødirektoratet til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!