LAS PALMAS:  Et Norwegian-fly  på vei opp fra flyplassen i Las Palmas. Før streiken startet i natt. Både SAS og Norwegian håper at det ikke skal bli problemer med innsjekking der for passasjerer som skal til Norge i ettermiddag. FOTO: KIRSTEN M. BUZZI/DAGBLADET.
LAS PALMAS: Et Norwegian-fly på vei opp fra flyplassen i Las Palmas. Før streiken startet i natt. Både SAS og Norwegian håper at det ikke skal bli problemer med innsjekking der for passasjerer som skal til Norge i ettermiddag. FOTO: KIRSTEN M. BUZZI/DAGBLADET.Vis mer

Ber Spania-turister ha medisiner i håndbagasje

Flystreik i Spania kan ramme norske passasjerer. 70 000 blir berørt av Iberia-aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storstreiken blant ansatte  i det kriserammede spanske flyselskapet Iberia kan skape problemer også for norske vinterferieturister som reiser til og fra spanske flyplasser med andre selskaper denne uka.

Den fem dager lange streiken startet midnatt natt til i dag.

I alt 1 200 andre fly enn de 415 Iberia-flygingene som allerede er innstilt, kan bli berørt fordi Iberia-ansatt bakkepersonal på en rekke flyplasser er tatt ut i streik i tillegg til piloter og kabinpersonale i selskapet.

Fulle fly - Fire nesten fulle Norwegian-fly har allerede dratt til Las Palmas og Tenerife denne morgenen. Iberia har varslet oss om at det kan bli problemer med bagasje og innsjekking på de spanske flyplassene.

- Vi varslet våre passasjerer i går pr. sms om at de bør ha medisiner og det aller mest nødvendige i håndbagasjen i tilfelle det skal bli problemer med å få tak i koffertene, opplyser informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til til Dagbladet.

Norwegian flyr bare på de to flyplassene på Kanariøyene, men har til gjengjeld fullt trykk der med flere daglige fly i vinterferien.

Håper på normal retur - Vi planlegger for at trafikken skal gå som normalt, og har foreløpig ikke fått meldinger om at det kan bli problemer med innsjekking for passasjerer som skal hjem i dag. Iberia har varslet oss om at streiken i første rekke vil berøre den spanske innenrikstrafikken, men at Iberia-ansatte som også jobber med avvikling av trafikken for andre selskap er tatt ut i streik, sier Sandaker-Nielsen.

Ifølge Iberia selv blir 70 000 reisende berørt av flystreiken.

Det kriserammede nasjonale, spanske flyselskapet tapte 262 millioner euro - nær to milliarder kroner - de ni første månedene i 2012.

Streiken retter seg mot selskapets planer om å sparke 3 800 ansatte og kutte kraftig i lønnen til de som blir igjen.

 - VI BLIR SOLGT TIL PIRATER:  Det er budskapet på dette banneret under et demonstrasjonstog i Madrid for Iberia-ansatte 30. januar i år. Nå er konflikten i det kriserammede spanske flyselskapet ytterligere tilspisset med en fem dagers streik som startet i dag i protest mot planer om å slå sammen British Airways og Iberia og sparke 3 800 Iberia - ansatte. Det er en femdel av Iberia-ansatte i dag. Foto: Juan Medina, Reuters/NTB Scanpix.
- VI BLIR SOLGT TIL PIRATER: Det er budskapet på dette banneret under et demonstrasjonstog i Madrid for Iberia-ansatte 30. januar i år. Nå er konflikten i det kriserammede spanske flyselskapet ytterligere tilspisset med en fem dagers streik som startet i dag i protest mot planer om å slå sammen British Airways og Iberia og sparke 3 800 Iberia - ansatte. Det er en femdel av Iberia-ansatte i dag. Foto: Juan Medina, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau presser den spanske transportministeren Ana Pastor hardt på for en løsning i Iberia før den enda hardere pressede spanske økonomien får en ny trøkk.

- Rammer alle - Vi kan ikke bare godta at Spania taper mer enn 10 millioner euro om dagen. Konsekvensene av en slik streik vil ramme oss alle, sa transportministeren før helgen.

Men det hindret ikke at streiken ble satt i gang som varslet.

Turismen er en av de næringene i vekst i Spania, som nå har en arbeidsledigheten på rundt 25 prosent. 

Spania er fremste turistland for briter, og Storbritannia har også skoleferie denne uka.

 PÅ BAKKEN:  Iberia-fly og bakkeansatte med tomme bagasjetraller på  Barajas international airport i Madrid i formiddag. I alt 415 innriksflyginger med Iberia er allerede kansellert. Foto: Paul White, AP/NTB Scanpix.
PÅ BAKKEN: Iberia-fly og bakkeansatte med tomme bagasjetraller på Barajas international airport i Madrid i formiddag. I alt 415 innriksflyginger med Iberia er allerede kansellert. Foto: Paul White, AP/NTB Scanpix. Vis mer