Thorbjørn Berntsen:

Ber Støre droppe Vedum

Ap-veteran Thorbjørn Berntsen er bekymret for en høyrebølge i Norge. Han mener Ap bør bli et tydelig venstreparti, og frykter forgubbing.

UTFORDRER: Støre bør gjøre andre ting enn å la seg avbilde med noen småunger i sandkassa, mener partislugger Thorbjørn Berntsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UTFORDRER: Støre bør gjøre andre ting enn å la seg avbilde med noen småunger i sandkassa, mener partislugger Thorbjørn Berntsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Berntsen kommer rett fra Arbeiderpartiets valgvake i Lillestrøm da Dagbladet ringer.

- Stemninga sto ikke akkurat i taket, forteller 88-åringen som understreker at partiet kan holde på makta i Lillestrøm gitt riktige konstellasjoner og forbedringer i resultatet utover kvelden.

- Hva synes du om Arbeiderpartiets resultater, landet sett i helhet?

- Det synes jeg er noe triste greier, med unntak her og der. I det store og hele er dette et dårlig kommunevalg for Arbeiderpartiet. Det er første gang på 100 år at Høyre er største parti, sier Berntsen, kjent som «leppa fra Grorud» om de foreløpige tallene for valget.

- Jeg mener vi egentlig burde satse på en opposisjonstilværelse sammen med SV og Rødt, sier Thorbjørn Berntsen til Dagbladet.

Dagbladet var på plass på Industri- og næringspartiets valgvake, og etter en noe tilsynelatende forvirrende seanse for partilederen, kunne de slippe jubelen løs - for et annet parti. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

På 90-tallet var han miljøvernminister og nestleder i Arbeiderpartiet. Han mener Ap bør tenke nytt.

- Vi bør droppe dette opplegget med Senterpartiet, det blir så uklart. De politiske skillelinjene forsvinner jo. Isteden bør Ap vise fram høyre-venstre-aksen i norsk politikk, sier han.

Baroner og fantomer

Mye bekymrer partisluggeren Berntsen i forbindelse med politikkens fremtid.

Særlig «skatteflyktningene», «dagligvarebaronene» og «kapitaliseringsfantomene» - hele høyrebølgen Berntsen mener har slått inn over Norge.

- Det jeg er mest redd for nå rundt valget, er privatiseringsopplegget til høyresida. Konstruksjonen vi kaller velferdssamfunnet, vil de plukke fra hverandre og overlate til økonomiske interesser, sier Berntsen.

LEPPA FRA GRORUD: Thorbjørn Berntsen er kjent som en frittalende kritiker av eget parti. - Jeg greier ikke å holde kjeft, veit du, sa han en gang. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LEPPA FRA GRORUD: Thorbjørn Berntsen er kjent som en frittalende kritiker av eget parti. - Jeg greier ikke å holde kjeft, veit du, sa han en gang. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

SV-leder Kirsti Bergstø har bedt de som flytter til Sveits for å slippe skatt, om å ryke og reise. Ap-leder Jonas Gahr Støre ber dem skape og dele.

Berntsen mener Støre bør profilere seg mer med tydelige oppgjør mot kapitalmakta.

- I stedet blir Støre avbildet med noen småunger i en sandkasse. Det er trivelig, men han er for lite på den store politiske ballen og bør snakke mer om formue og kapital, sier han.

- En graut

Skolevalget for ei uke siden varslet om nye tider: Høyre og Frp suste oppover og vant årets skoleelever, med henholdsvis 21,9 prosent og 19,5 prosent.

Ap-veteranen er forundret over dragningen mot høyrepartiene både i Norge og Europa.

- Før handlet høyrevindene om konkrete ting, boligutbygging og kapital. Nå er det en graut, sier Berntsen.

Han viser til debattene som oppsto etter skolevalget, om hvorvidt en politisk korrekt venstreside støter bort unge menn.

«De glemmer at mange unge norske menn liker Andrew Tate», ble Fremskrittspartiets Ungdom-leder Simen Velle sitert på over Klassekampens forside torsdag.

- Det er nye trender, med han Tate borti Amerika, han galningen, sier Berntsen.

Tiktok-redning

Berntsen frykter på sin side at Arbeiderpartiet kan ende opp med å miste ungdommen.

- Har du troa på arbeiderbevegelsen etter disse valgene?

- Den har jeg trua på! Det er det jeg skal slåss for, svarer Berntsen kontant.

- Vi har ikke gjort jobben effektivt nå. Det handler om hvordan arbeiderbevegelsen framstår for yngre velgere. Ser vi for gubbete ut?

«Leppa» mener partiet må ta en runde på hvordan de framstår.

- Det kan være både det ene og andre vi må ta tak i. Vi må ta sjølkritikk på de tinga. Kommuniserer vi godt nok? Er vi der for TikTok-ungdommen? spør han.

Forrige uke skrev VG at Høyre er landets desidert største parti på plattformen som benyttes flittig av unge.

Arbeiderpartiet er blant partiene som har valgt å ikke benytte seg av plattformen av sikkerhetsgrunner.

- Barack Obama var den første politikeren i USA som virkelig tok sosiale medier i bruk. TikTok er et politisk redskap, ungdommen er på TikTok. Vi må ta TikTok i bruk, sier Berntsen og slenger på:

- Det er ikke noe det står om i opplæringa til partimedlemmer nå.

Historisk dårlig

I årets kommune- og fylkestingsvalg endte Arbeiderpartiet med en oppslutning på 21,7 prosent.

Dette er partiets dårligste valgresultat siden 1924.

Høyre har derimot sust forbi, og er for første gang Norges største parti. Hele 25,9 prosent av stemmene har gått til Høyre, som går fram med 5,8 prosentpoeng sammenliknet med forrige kommunevalg i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer