Ber Støre rydde opp

Ine Eriksen Søreide (H) og Guri Melby (V) reagerer på det de opplever som «kaos» i regjeringens Ukraina-håndtering. Nå ber førstnevnte om at statsministeren kommer på banen.

KREVER HANDLING: Ine Eriksen Søreide (H) mener statsminister Jonas Gahr Støre må komme på banen for å rydde opp i ansvarsfordelingen i regjeringen. Både hun og Guri Melby (V) reagerer sterkt på regjeringens somling når det kommer til å hjelpe sårede ukrainske soldater. Foto: Geir Olsen / NTB
KREVER HANDLING: Ine Eriksen Søreide (H) mener statsminister Jonas Gahr Støre må komme på banen for å rydde opp i ansvarsfordelingen i regjeringen. Både hun og Guri Melby (V) reagerer sterkt på regjeringens somling når det kommer til å hjelpe sårede ukrainske soldater. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

- Denne henvendelsen har ligget nesten halvparten av hele krigens varighet. Det gir ingen mening! Da må noe gjøres annerledes, er tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreides (H) klare tale til Dagbladet.

Tirsdag kom beskjeden fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om at regjeringen nå har besluttet at Norge skal si ja til EUs anmodning om å ta imot sårede soldater fra Ukraina til medisinsk evakuering og behandling.

Men svaret kom først etter nesten seks uker og hele fire anmodninger om det samme, og ikke før justisministeren ble hasteinnkalt for å svare for seg i Stortinget.

Nå krever både Søreide og Venstre-leder Guri Melby at regjeringen rydder opp.

Overrasket

- Jeg reagerer på at det har tatt så utrolig lang tid før de har kommet med en beslutning. Dagbladet har tidligere pekt på kaoset som har vært rundt hvem som egentlig har ansvaret for denne saken. Dette problemet ble vi selv klar over da vi sendte hasteinnkallelsen av justisministeren, for da begynte alle å peke på hverandre for å finne den som hadde ansvaret, sier Søreide.

Hun er leder av Stortingets Utenriks- og forsvarskomité og reagerer sterkt på det faktum at det måtte fire henvendelser til før EU fikk et svar fra den norske regjeringen.

- Alle slike henvendelser som kommer midt under en krig, haster selvsagt. De ville ikke kommet hvis ikke behovet var der.

Søreide understreker at hun ikke vet om tidsbruken bunner i skepsis eller motvilje, men mener det er påfallende at svaret fra justisministeren - et svar hun også understreker at heller ikke er særlig utfyllende - kommer minutter etter at Høyre hasteinnkaller henne til Stortinget.

- Og jeg tror ikke svaret hadde kommet ennå, om vi ikke hadde gjort det, sier hun.

Krever grep fra Støre

Både Eriksen Søreide og Melby mener håndteringen av denne saken har likheter med saken Filter Nyheter avslørte i mars.

Der kom det fram at det skal ha vært en intern krangel mellom flere departementer rundt prosessen om donasjon av ambulanser til Ukraina.

Norge endte den gang med å være blant de siste med sitt bidrag, påpeker Søreide.

NORSKE VÅPEN: Verifiserte videoer skal vise norske artillerivogner på bakken i Ukraina. Video: Faktisk.no Vis mer

Timer etter at Høyre hasteinnkalte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), gikk parlamentarisk leder i partiet, Marit Arnstad, ut og hevdet at det var helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) som er konstitusjonelt ansvarlig for denne saken.

Få timer seinere kom likevel svaret fra justisministeren.

- Det forsterker inntrykket av kaos og uklare ansvarsfordelinger. Dersom justisministeren ikke har ansvaret er det overraskende at hun likevel svarer Stortinget, påpeker Søreide.

Hun etterlyser at statsministeren setter ned foten og sørger for at ansvaret er tydelig fordelt innad i regjering.

- Jeg er overrasket over at Støre åpenbart ikke evner å skjære gjennom. Han bør ta kontroll og si at disse henvendelsene skal kvitteres ut raskt, og løftes til regjeringen hvis det er nødvendig, sier Søreide.

- Det virker ikke som om statsministeren setter hardt nok trykk for å sørge for at ansvaret er tydelig fordelt i regjeringen. Og det får sånne utslag, fortsetter Søreide.

- Må skjerpe seg

Justisdepartementet har selv bekreftet at flere deaprtementer har ansvaret for ulike deler i dette arbeidet.

- At Justisdepartementet og Helsedepartementet har ansvaret for ulike deler i dette, er oppskriften på ansvarspulverisering, sier Søreide.

Hun får støtte fra Melby, også hun medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, som mener denne situasjonen er med på å så tvil om Norges beredskap under en pågående krigssituasjon i Europa.

- En ting er om en enkeltsak blir dårlig håndtert. Det kan vi kritisere, og så er det ferdig. Men spørsmålet vi stiller oss her, er om dette er noe vedvarende. Denne krisen kan komme til å vare lenge, og vi kan ikke ha det sånn lenger, sier Melby og konkluderer fra sin side:

- Regjeringen må ta grep, de må skjerpe seg. Hvis vi mener alvor med at vi støtter Ukraina, så må vi være rigget til å håndtere både denne og andre henvendelser som kommer. Det synes jeg ikke det virker som vi er.

REAGERER: Venstre-leder Guri Melby. Foto: Terje Pedersen / NTB
REAGERER: Venstre-leder Guri Melby. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Krever svar

På politisk kvarter torsdag sa statssekretær Astrid Bergmål (Ap) at forholdet til Russland ikke er hovedgrunnen til at Norge vil benytte seg av mellomland i evakueringen av soldater.

- Det må jo bety at forholdet til Russland er en del av grunnen, og det er jeg i så fall svært kritisk til hvis stemmer.

Søreide påpeker at ingen andre land har vurdert at å bistå med medisinsk behandling av ukrainske soldater skulle gjøre seg til part i krigen.

- Det er det helt klart at ikke heller vi blir, sier Søreide.

Hun er også kritisk til at regjeringen har gitt uttrykk for at prosessen med å avgjøre om skadde ukrainske soldater kunne få hjelp i Norge, har vært så komplisert.

Nå krever både Melby og Søreide svar fra justisministeren. Både på hva som har tatt tid i behandlingen, og når, hvordan og hva regjeringen foretar seg for å starte evakueringen av skadde soldater.

- Disse skadde soldatene kommer seg selvsagt ikke til Norge selv, men må evakueres. Basert på svarene fra regjeringen hittil, føler jeg meg ikke trygg på at de er klare til å iverksette dette vedtaket, avslutter Søreide.

- Overraskende

Statssekretær i Justisdepartementet, Astrid Bergmål, skriver i en e-post til Dagbladet at de «står klare» til å hente sårede ukrainske soldater til Norge.

- Dette er en viktig beslutning som regjeringen står samlet bak, og som berører ansvaret til flere departementer. At ulike statsråder har ansvar for ulike deler av et slikt sakskompleks er helt vanlig. For regjeringen er det på ingen måte uklart hvem som har ansvar for hva.

Bergmål hevder at samarbeidet mellom departementene ikke har forsinket avgjørelsen, men bidratt til at evakueringen vil skje innenfor nødvendige rettslige og sikkerhetsmessige rammer, samt at alternativer for innreisetillatelser og oppholdsgrunnlag er vurdert og tilrettelagt.

- Det er overraskende at et parti som Høyre ikke ser viktigheten av å gjøre grundige vurderinger, når Norge for første gang i historien får en anmodning om å hente sårede soldater. Dersom vi ikke hadde sikret oss at det rettslige og sikkerhetsmessige var på plass, mener jeg det ville vært direkte uansvarlig, sier Bergmål.

Dagbladet har forelagt denne kritikken overfor Statsministerens kontor, som henviser til Justisdepartementet. Helsedepartementet har så langt ikke svart Dagbladet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer