Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vedum ut mot alliansepartner Ap

Ber Støre snu om beredskap

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener Ap må ta deler av skylda for manglende terrorsikring.

TERRORSIKRING: Samme dag som statsministeren møter til kontrollhøring på Stortinget om terrorsikring, retter Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hardt skyts også mot alliansepartner Arbeiderpartiet. Foto: Nina Hansen
TERRORSIKRING: Samme dag som statsministeren møter til kontrollhøring på Stortinget om terrorsikring, retter Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hardt skyts også mot alliansepartner Arbeiderpartiet. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med Dagbladet foran mandagens kontrollhøring på Stortinget retter Vedum pekefingeren mot både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre.

Bakgrunnen er at Ap fant sammen med regjeringspartiene om en politireform og et forsvarsforlik som Sp-lederen mener forringer norsk beredskap og gjør Norge mindre trygt.

- Det er en gåte for meg hvordan Arbeiderpartiet kunne slutte opp om regjeringens reformer innenfor politiet og Forsvaret, framfor å støtte våre løsninger. Ap bør lese Riksrevisjonens rapport grundig og huske på at det er lov å snu, sier han.

Heimevernet

Tidligere HV-sjef Tor Rune Raabye slo i et intervju med Dagbladet fredag fast at manglende objektsikring er risikosport.

-Til sjuende og sist handler dette om prioriteringer. Innen Forsvaret er det for lite penger til det meste. Det gjør at avstanden mellom politikk og retorikk og konkrete resultater blir stor, sa Raabye.

Vedum er enig med den pensjonerte generalmajoren som ledet HV fra 2013 og fram til desember i fjor.

- Kapasiteten til Heimevernet er for dårlig, både når det gjelder materiell, mannskaper og ammunisjon. Hovedproblemet er forsvarsforliket på Stortinget og de store reformene innen politiet, gjentar Sp-lederen.

- Vi har hele tiden har sagt nei til kuttene i Heimevernet og nedleggelsen av Sjøheimevernet. Vi mener Heimevernet bør bestå med 45.000 soldater og at antallet på sikt bør økes til 50.000. I tillegg må det lokale politiet styrkes, fortsetter han.

Mistilit

UENIG: Ap's forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt mener kritikken fra Sp er upresis. Foto: Christian Roth Christensen
UENIG: Ap's forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt mener kritikken fra Sp er upresis. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

I opptakten til mandagens høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen har flere partier åpnet for at saken kan ende i mistillitsforslag. Men for å støtte noe slikt, krever Senterpartiet en ny politisk kurs.

- Riksrevisjonens rapport viser at regjeringen ikke har gjort jobben sin. Da må Stortinget ta grep for å gjøre Norge tryggere. Men vi ønsker ikke regjeringskrise for krisas skyld. Diskusjon om mistillit må handle om å endre den politiske kursen. Hvis ikke gir det ingen mening, sier han.

Ifølge Vedum har sentraliseringen av politiet og Forsvaret rammet den lokale tilstedeværelsen og følgelig også beredskapen. Han mener pengene må omdisponeres og rettes inn mot det lokale politiet og operativt personell.

- Den såkalte nærpolitireformen har ført til indre posisjonering og interessekamp om stillinger i politiet. All oppmerksomheten om indre organisering har gått utover beredskapsarbeidet. Fortsatt er samhandlingen mellom Forsvaret og politiet for dårlig, noe som var en del av kjernekritikken etter 22. juli, sier han.

- Upresis kritikk

- Kritikken er upresis, sier Ap's forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

- Dagens HV-soldater er etter min mening ikke godt nok trent til å møte et eventuelt hybridangrep eller et terrorangrep. Derfor prioriterte Ap mer penger til utstyr og øvelser for HV da vi inngikk avtale med regjeringen om forsvar i 2016. Den nye HV-sjefen har også uttalt at dagens HV-soldater trenger flere øvelser, fortsetter hun.

Ifølge Huitfeldt sørget Ap også for 2000 ekstra heimevernsoldater da de inngikk avtalen med regjeringen om landmakt høsten 2017, etter at det ble kjent at det var særlig behov for flere heimevernsoldater på Sør- og Vestlandet.

- Regjeringens ansvar

Ansvaret for situasjonen som har ført til den sviende kritikken fra Riksrevisjonen, plasserer hun et annet sted:

- Det er regjeringen som bærer ansvaret for manglende objektsikring. Stortinget har ikke fordelt styrkene som skal beskytte hvert enkelt objekt, og vi har gitt regjeringen flere heimevernsoldater å disponere enn det de selv ønsket, sier Huitfeldt, som heller ikke er enig med alle Sp's disposisjoner.

- Jeg er uenig med en del av de forsvarspolitske prioriteringene Sp har gjort de de årene hvor de har prioritert en kostbar struktur og foreslått å utsette kjøp av nytt materiell, sier hun.

Hele Norges coronakart