Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ut mot Ap-lederens «storrengjøring» i arbeidslivet

Ber Støre vaske talepunktene

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen bidrar til useriøsitet i arbeidslivet, men anklages selv for å tale mot bedre vitende.

UT MOT STØRE: Han bør vaske egne manus, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Her på besøk på en byggeplass på Tullinløkka i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UT MOT STØRE: Han bør vaske egne manus, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H). Her på besøk på en byggeplass på Tullinløkka i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Siden Støre varsler en «storrengjøring», kan han jo begynne med å vaske egne manus før han kommer med et utspill, sier arbeidsminister Anniken Hauglie H) til Dagbladet.

Hun sikter til budskapet i Støres tale under landsmøtet til Fellesforbundet og i intervjuer med Dagbladet denne uka. Ifølge Ap-lederen er det behov for storrengjøring i arbeidslivet etter åtte år med en borgerlig regjering.

Støre mener regjeringen ikke bare har manglet konkrete initiativ mot arbeidslivskriminalitet og useriøsitet, men at enkelte vedtak bidrar til å øke omfanget av dette.

- Vi trenger en helt annen politisk vilje til å rydde opp i norsk arbeidsliv der det er useriøst og på grensen til kriminelt. Der gjøres det for lite, sa Støre.

Nå får Ap-lederen svar på tiltale. Hauglie mener nemlig hun kan dokumentere at det han sier, ikke stemmer.

- Stemmer ikke

- De siste tallene vi har tyder tvert imot på at arbeidslivskriminaliteten flater ut og til og med går ned på enkelte områder. Det viser at regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet fungerer, sier hun.

Hauglie viser til at Arbeidstilsynet det siste året både har gjennomført flere tilsyn og gitt flere bøter enn året før.

- Nå ser vi at arbeidslivskriminaliteten går ned. Det er bra for de ansatte og for bedriftene som driver lovlydig. Det er også bra for samfunnet, som hvert år taper milliarder som følge av arbeidslivskriminalitet, sier hun og fortsetter:

- Regjeringen lykkes med å stoppe skurkene i arbeidslivet, selv om Støre påstår det motsatte.

Kilevink

Hauglie mener Støre begår en feilslutning og legger til grunn at de ulovlige forholdene på enkelte byggeplasser i Oslo, viser at problemet er like stort overalt.

RISIKOSPORT: Jonas Gahr Støre mener det er et «feilspor» å bruke energi på hvem Arbeiderpartiet skal samarbeide med. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

- I realiteten gir han også en kilevink til det store flertallet av skikkelige arbeidsgivere, tillitsvalgte og verneombud som hver dag bidrar til det gode arbeidsmiljøet vi ser i nesten alle deler av arbeidslivet, sier arbeidsministeren.

Hun medgir at enkelte bransjer, især bygg og anlegg i hovedstadsområdet, har «til dels store utfordringer».

- Men det store bildet er positivt. Ledigheten lavere enn på 10 år. 9 av 10 trives på jobb. Det er ikke blitt flere midlertidig ansatte, og bare 1,5 til 2 prosent av alle årsverk utføres av innleide. Norge er rangert som nummer to på likestilling, og flere kvinner jobber heltid, sier Hauglie.

Avviser kritikken

Arbeiderpartiet henviser til stortingsrepresentant Arild Grande for kommentarer til Hauglies anklager.

- Mens statsråden leser statistikker, lytter vi til arbeidsfolk. De forteller om en hverdag hvor innleie skviser ut faste ansettelser, anbud presser ned lønns- og arbeidsvilkår og for mange byggeoppdrag går til utlandet, sier Grande til Dagbladet.

- Daglig hører vi om unge som rammes av dårlig vern, kvinner som må lete etter ekstravakter, mennesker med nedsatt funksjonsevne som ikke slipper til og innvandrere som ikke engang får komme på jobbintervju, fortsetter han.

Grande avviser at Arbeiderpartiet bedriver svartmaling av tilstandene i norsk arbeidsliv generelt og regjeringens innsats spesielt.

- De kutter Arbeidstilsynet, gjør det dyrere å være medlem i en fagforening og stemmer imot alle forslag fra opposisjonen, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media