OPPRØRT: Carl I. Hagen mener pionerdykkernemnda burde spurt Stortinget før de ga avslag på erstatningsøknader: —?Like saker skal behandles likt. Det er åpenbart at de britiske etterlatte burde fått erstatning. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
OPPRØRT: Carl I. Hagen mener pionerdykkernemnda burde spurt Stortinget før de ga avslag på erstatningsøknader: —?Like saker skal behandles likt. Det er åpenbart at de britiske etterlatte burde fått erstatning. Foto: Cornelius Poppe/ScanpixVis mer

Ber Stortinget rydde opp

Carl I. Hagen tar dykkerskade- erstatningen opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overlege Kari Todnem, et av de fem medlemmene i pionerdykkernemnda, uttalte til Dagbladet i går at manglende klarhet i Stortingets mandat har ført til at skadde dykkere og etterlatte har fått avslag på sine erstatningssøknader.

— Jeg finner det meningsløst å gi avslag på feil grunnlag. Hvorfor ble ikke Stortinget spurt hvis man var i tvil? spør Carl I. Hagen.

—?Like saker skal behandles likt. Det er åpenbart at de britiske etterlatte burde fått erstatning.

• Les også: - Alt vi ber om er at staten slutter å late som om pappa ikke fantes

Ufattelig
Stortingets visepresident rister på hodet av Todnems opplysning om at byråkratene i Arbeidsdepartementet rådet nemnda til å si nei til dykkere som fikk helsa ødelagt i øvelsesdykk på Nutec.

—?Det er ufattelig hvis nemnda har lyttet til byråkratene hvis de har operert på egen hånd slik. En byråsjef skal øyeblikkelig sende en slik forespørsel videre til sin statsråd, som hvis han var fornuftig, ville ha undersøkt i Stortinget om hva man la i mandatet da det ble utformet.

Man må jo undersøke med dem som har laget reglene for å sikre seg at man følger mandatet eller om det er dukket opp nye problemstillinger underveis. Det kan gjøres både formelt og uformelt, sier Hagen.

Hvor dum?
Han poengterer at det er åpenbart at Stortinget ikke har tenkt geografi, men næring når man i tildelingskriteriene la vekt på dykking utaskjærs.

—?Stortingets mandat gjaldt all offshorerelatert dykking, som betyr at det er relatert til olje- og gassnæringen. Om dykkingen foregår i en dyp innsjø eller i en tank spiller ingen rolle, så lenge den er et ledd i kunnskap og opplæring for offshorevirksomheten. Det handler da ikke om geografi. Hvor dum, går det an å bli?

Tar affære
Kari Todnem sier at det ikke er noe i veien for å ta opp avslåtte saker på nytt dersom pionerdykkernemnda får et brev, der de blir bedt om å justere kursen.

Carl I. Hagen har allerede bestemt seg for å ta affære.

—?Jeg tar nå et initiativ overfor Stortinget, som må ta stilling til hva som må rettes opp, samt hvilke fullmakter og instrukser som skal gis.