VIL HJELPE DE DÅRLIGSTE: Erna Solberg vil ha egne undervisninggrupper for de dårligste ungdomsskoleelevene mye tidligere enn i dag. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VIL HJELPE DE DÅRLIGSTE: Erna Solberg vil ha egne undervisninggrupper for de dårligste ungdomsskoleelevene mye tidligere enn i dag. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Ber SV-Kristin gjøre mer for de dårligste elevene

Erna Solberg vil ha de dårligste elevene i egne grupper før tiendeklasse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil utfordre Kristin Halvorsen til å gjøre mer i ungdomsskolen og la kommunene tilrettelegge bedre for de dårligste elevene. Utfordringen i ungdomsskolen er at vi får inn barn med ulikt utgangspunkt fordi vi ikke setter inn innsatsen tidlig nok, sier Erna Solberg til Dagbladet.

I dag har Høyre sitt første sentralstyremøte etter valget.

Tidligere tiltak
I talen sin vil Høyre lederen si at det nå er på tide å myke opp bestemmelsen i loven om såkalt nivådifferensiert undervisning i ungdomsskolen.

- Ja, for å få hjelpe de dårligste elevene. Når det gjelder de flinkeste, er det politisk enighet om at man kan legge opp til en slik undervisning. Men de som trenger det er de dårligste elevene. Vi mener at man lokalt kan finne mange gode tiltak. Mange kommuner forteller oss om at de blir stoppet i å gjøre slike tiltak fordi det ikke er lov ifølge dagens bestemmelser, forteller hun.

- De skolene som mener det er nødvendig å legge opp til nivådifferensiert undervisning i skolene, i kortere perioder, må få mulighet til det.

Tette hull
Solberg er opptatt av at det er er mange bra tiltak som blir satt inn for tiendeklassingene i dag, som man burde sette inn langt tidligere.

- Det må være bedre å gjøre slik nivåundervisning tidlig slik at de kan få tettet hull fra tidligere av og komme opp på nivå med de andre, enn at de skal bli sittende med taperstempel i lengre tid, sier hun.

Alternativ læring
Solberg viser til at mange kommuner har laget helt alternative opplegg hvor elever har vært ute i praktisk arbeid på går, i stedet for å lese teori.

- Det er et ekstremt eksempel, men det å ta ut noen i grupper, i intensivgruppe i matte for å fylle de hullene de har fra barneskolen på brøkregning, må være bra.

Flere eksamener
I tillegg vil Erna Solberg ha et annet fremmedspråk blant valgfagene i ungdomsskolen, kompetansekrav til valgfagene og en vurdering med karakterer.

- Vi er også opptatt av at elevene skal ha skriftlige eksamener i fagene matte, engelsk og norsk, i tillegg til dagens trekkordning med en muntlig eksamen.