Ber SV ta tilbake SF-navnet

Under SVs landsmøte, som starter i dag, vil Sosialistisk Ungdom foreslå at partiet går retro.

GÅR RETRO: SU-leder Olav Magnus Linge ser gjerne at SV kler seg i gammel drakt, og igjen kaller seg Sosialistisk Folkeparti. Foto: Jacques Hvistendahl
GÅR RETRO: SU-leder Olav Magnus Linge ser gjerne at SV kler seg i gammel drakt, og igjen kaller seg Sosialistisk Folkeparti. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-ungdommen mener Sosialistisk Venstreparti bør ta tilbake det gamle navnet Sosialistisk Folkeparti, og hente fram gamle slagord.

- SV-navnet er flott, men jeg vil gjerne ha et navneskifte, sier SU-leder Olav Magnus Linge til Dagbladet.

- Seriøst!?

- Ja, det er seriøst ment. Vi vil at SV skal skifte navn til Sosialistisk Folkeparti. Vi fremmer også noen nye profilsaker, men i tillegg vil vi at SV tar tilbake det gamle gode slagordet «Del godene», sier han.

Vintage-SV
I skikkelig vintage-stil, vil SU-lederen at moderpartiet og Kristin Halvorsen skal kle seg i partiets gamle klær. 15. april er det 50 år siden SF ble stiftet. Det mener SU-lederen er en god anledning.

- Faktisk er det en del 16-åringer som sier «Del godene» som det første de tenker på når de hører om SV. Det er jo veldig bra, sier han.

 Linge mener mange i partiet vil være enig med ham.

- Jeg håper det. SF har en klangbunn som mange ønsker at SV skal ha. Nå er det opp til partiet å vurdere det, sier han.

Diskusjonen om å ta tilbake det gamle partinavnet mener Linge skal landes på landsmøte i 2013.

Vil bli folkeparti
SU-lederen mener SV trenger å nå ut til et bredere lag av folket. Derfor navnebytte og vintage-stil.

- SV har sittet lenge i regjering. SV har vist at vi er gode til å styre. Da tenker jeg at neste steg er at SV må vise at vi også er et folkeparti som kan konkurrere med Ap om å nå ut til bredere lag, sier han.

LANDSMØTE: Kristin Halvorsen startet partiets landsmøte i dag i Lillestrøm. Her fra pressekonferansen med SVs partiledelse onsdag tidligere denne uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
LANDSMØTE: Kristin Halvorsen startet partiets landsmøte i dag i Lillestrøm. Her fra pressekonferansen med SVs partiledelse onsdag tidligere denne uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Du mener SV ikke er et folkeparti?

- SV er et parti for mange fine folk, men vi må ha større ambisjoner, og nå ut til langt flere. Nå har vi har greid å stoppe oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå må vi sikte høyere og nå ut bredere, sier SU-lederen.

Gammel-nye saker
Men helt Vintage-SV, vil ikke Linge at SV skal bli. I tillegg vil SU at partiet satser tungt på det SU-lederen kaller «nye profilsaker»: Tid til omsorg og arbeidsliv.

- Jeg ønsker ikke å ta SV tilbake til alt det SF sto for. Vi må se framover. Men vi må være tydeligere og ta det gode i politikken. Vi må fylle det med nytt innhold.

- Hvilke lag av befolkningen er det du mener SV kan nå ut til med SF-navnet?

- Den nye arbeiderklassen, de som jobber midlertidig. Vi må jobbe mot Adeccofiseringen. Det er mange private selskap som nå utnytter det offentlige, men også dagens arbeidsvilkår er generelt under press.

LENGE SIDEN NÅ:Tidligere SF-leder Finn Gustavsen var stortingsrepresentant var den første stortingsrepresentant for SF, i 1961-69, og for Sosialistisk Venstreparti i 1973-77. I 1985 lanserte dagens SV-leder, Kristin Halvorsen, og Finn Gustavsen en egen valgkampvideo. Foto: NTB-arkiv/ Scanpix
LENGE SIDEN NÅ:Tidligere SF-leder Finn Gustavsen var stortingsrepresentant var den første stortingsrepresentant for SF, i 1961-69, og for Sosialistisk Venstreparti i 1973-77. I 1985 lanserte dagens SV-leder, Kristin Halvorsen, og Finn Gustavsen en egen valgkampvideo. Foto: NTB-arkiv/ Scanpix Vis mer