Amineh Kakabaveh:

Ber Sverige utlevere politiker

Den tyrkiske ambassadøren til Sverige vil ha den svenske politikeren Amineh Kakabaveh utlevert til Tyrkia.

VIL HA POLITIKER: Tyrkias ambassadør til Sverige, Hakki Emre Yunt, ønsker at Sverige utleverer den svenske politikeren Amineh Kakabaveh (bildet) til Tyrkia. Foto: NTB
VIL HA POLITIKER: Tyrkias ambassadør til Sverige, Hakki Emre Yunt, ønsker at Sverige utleverer den svenske politikeren Amineh Kakabaveh (bildet) til Tyrkia. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Etter at denne saken ble publisert, gikk Tyrkias ambassadør ut i svensk presse og hevdet at forespørselen om å utlevere Kakabaveh, må dreie seg om en misforståelse.

Tyrkias ambassadør til Sverige, Hakki Emre Yunt, ber svenske myndigheter utlevere den svenske Riksdags-politikeren Amineh Kakabaveh til Tyrkia.

Det gjør ambassadøren i et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT.

- PKK har koblinger til medlemmer av Riksdagen. De arbeider mot Tyrkia i Riksdagen hele tida. De presser den svenske regjeringen til å innta en negativ innstiling til Tyrkia, sier han.

På spørsmål om hvilke politikere han sikter til, svarer ambassadøren:

- Jeg kan bare nevne Amineh Kakabaveh.

Kakabaveh ble valgt inn i Riksdagen, Sveriges Storting, for Vänsterpartiet, men har siden 2019 vært partiløs.

- HISTORISK: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte Finland og Sveriges ambassadører til NATO onsdag 18. mai. Video: AP Vis mer

Slik svarer hun

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan erklærte i forrige uke at han ikke ville støtte Sveriges Nato-medlemskap. Erdogan hevder at Sverige har terrorister som folkevalgte, og landet at støtter militante kurdere.

For å slippe gjennom en svensk Nato-søknad krever Tyrkia at Sverige kutter bånd til PKK og andre kurdiske organisasjoner, og at svenske myndigheter utleverer 33 personer på en svarteliste.

Tyrkia anser PKK for å være en terrororganisasjon. Det samme gjør EU og USA.

- Jeg er svensk statsborger og jeg er valgt til representere svenske statsborgere i Riksdagen. Det er ambassadøren som burde sendes tilbake til Tyrkia, skriver Kakabaveh i en uttalelse på Instagram.

Deretter legger hun kontant til:

- Opposisjonen og opinionsdannere fra hele det politiske spektret må markere og forklare at Sverige ikke kryper for islamistene i Ankara.

- Står på Erdogans svarteliste

Kakabaveh, som selv er av kurdisk herkomst og født i Iran, fortalte til Dagbladet tidligere denne uka at hun var sikker på at hun var på Tyrkias svarteliste.

- Selv om jeg aldri har vært i en åpen kamp mot Tyrkia, har jeg vært i en demokratisk kamp for menneskerettigheter og kvinners rettigheter. For Erdogan er både kvinner og kurdere fiender, sa hun til Dagbladet.

Hun langet også ut mot Norge.

- De nordiske landene, inkludert Norge, er naive og feige. Alle bøyer seg for Erdogan, og slik har han hele Europa i sine hender, sa Kakabaveh.

SVERIGE: Statsministeren møter pressen 15. mai - sier ja til NATO-meldemskap. Vis mer

«Forundret»

Michael Sahlin, Sveriges tidligere ambassadør til Tyrkia, er «forundret» over at tyrkiske myndigheter går så langt at de offentlig ber Sverige utlevere et medlem av sitt parlament.

- Jeg vil tro at det her gjør det enda vanskeligere å tenke seg at regjeringen snur i noen hovedspørsmål. Det blir ganske umulig om en ambassadør stiller den slags krav, sier Sahlin til nyhetsbyrået TT.

Det framstår likevel ikke som om Tyrkias ambassadør tror han får gjennomslag for sin forespørsel.

- Det er vanskelig å utvise sine egne medborgere, men det er opp til den svenske regjeringen, sier ambassadøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer