Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber teleselskapene forklare seg

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon sier teleselskapene har ansvar for at trafikkdata ikke kommer på avveie.

Lovbrudd: Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon sier overvåkingen som framgår av Snowden-dokumentene er ulovlig. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Lovbrudd: Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon sier overvåkingen som framgår av Snowden-dokumentene er ulovlig. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet har i dag avslørt at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge, i løpet av 30 dager. Her kan du lese alle detaljene (krever abonnement).

Direktøren i Datatilsynet har fulgt med på avsløringene av NSAs overvåking i andre europeiske land og er derfor ikke veldig overrasket når det nå avsløres at de også har drevet overvåking mot Norge.

- Men det blir et helt annet alvor i saken fra norsk side når vi ser dokumentasjon på at norske borgere også er blitt avlyttet, sier Thon til Dagbladet.

Trålfiske I tillegg er han svært overrasket over omfanget av amerikanernes overvåking, slik det framgår av Snowden-dokumentene. Tall Dagbladet har fått fra teleselskapene viser at det går rundt 16 millioner samtaler i døgnet gjennom det norske tele-nettet. Ifølge «Boundless informant»-systemet til NSA (krever Pluss-abonnement) registrerte amerikanerne flere enkeltdager rundt 1,6 millioner norske samtaler i desember i fjor.

- Tallet er veldig høyt. Hvis ti prosent av alle samtaler i Norge blir overvåket kan vi ikke snakke om at dette er målrettet overvåking. Man skal fiske med harpun og ikke med trål. Man skal gå etter de man mistenker, men ikke drive masseovervåking av store grupper. Dette viser at denne overvåkingen ikke er i nærheten av å være målrettet. Det hadde ikke vært lov selv om det var målrettet, det er bare enda mer alvorlig når det har dette omfanget, sier han.

Ulovlig Han ser ikke poenget med at amerikanerne ønsker å samle så mye data om norsk teletrafikk.

- Jeg kan heller ikke fatte hva amerikanske myndigheter skal med all denne informasjonen. Dette er ute av alle fornuftige proposjoner.

Amerikansk etterretning trenger seg, i følge Thon, inn i de mest personlige delene av livene til norske borgere.

- Dette er svært alvorlig. Hvem vi ringer, hvor vi er og hvor mye vi snakker med folk ligger i den absolutte private sfæren vår.

- Dette er selvsagt ikke lovlig. Det er jo slik at politiet kan få tilgang til teledata, men da er det jo egne prosesser rundt det. Det skal da være i tilknytning til etterforsking av en konkret sak. Dette må være gjort utenom de offisielle systemene vi har i Norge, sier han.

Krever svar Thon ber nå om at teleselskapene forklarer seg om hvordan en slik omfattende overvåking av nordmenn kan være mulig.

- Når personlig informasjon er kommet på avveie, så skal det sendes en avvikmelding til oss. Det er teleselskapene som har ansvaret for å passe på slike data. Teleselskapene må finne ut av hva som har skjedd her og hvordan disse dataene kan ha kommet på avveie. Det er en oppgave de nå må ta fatt i. Vi kan ikke leve med en situasjon der så mye informasjon havner på uvedkommendes hender. Teleselskapene har vel også en stor egeninteresse i å finne ut av dette, sier han.

Begge de to store eierne av mobilnett i Norge avviser at de har gitt NSA tilgang til systemene sine.

• På et nettmøte i dag vil direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet svaret på spørsmål fra leserne om Snowden-avsløringen i Norge. Følg med på db.no og send inn dine spørsmål.