Corona og demenssyke

- Ber til gud om å få dø

Nasjonalforeningen for folkehelsen mener samfunnet ikke har klart å beskytte eldre og personer med demens under pandemien. Bent Høie sier at han har bedt Statsforvalteren om å følge opp kommuner som har for strenge besøksregler.

DOM: Koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland overleverer kommisjonens sluttrapport til statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse på Statsministerens kontor. Video: NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vår opplevelse er at beredskapen manglet for de 100 000 i Norge som har demens. Planene tok ikke høyde for en gruppe som ikke kan forstå eller huske smitteverntiltak.

Det sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen til Dagbladet.

- En gruppe som blir sykere av forandring, stress og uro og som er helt avhengig av oppfølging for å ikke bli enda mer svekket. Når vi skal planlegge for en ny pandemi må dette med. Denne gangen besto vi ikke testen, fortsetter hun.

Les svaret fra helse- og omsorgsminister Bent Høie litt lenger nede i saken.

- Enorm mye fortvilelse

Nasjonalforeningen for folkehelsen jobber med hjerte- og karsykdommer og demens, og er en interesseorganisasjon for mennesker med demenssykdom og deres pårørende. Gjennom mer enn 170 demensforeninger rundt om i landet er de i jevnlig kontakt med disse gruppene.

Onsdag la Koronakommisjonen fram sin dom over Norges håndtering av pandemien. Den konkluderte at myndighetene samlet sett har håndtert pandemien godt - men peker også på kritikkverdige forhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer