FORMANET: Statsminister Jens Stoltenberg taler til NHOs årskonferanse på Operaen i Oslo torsdag morgen.
Foto: Øistein Monsen/Dagbladet
FORMANET: Statsminister Jens Stoltenberg taler til NHOs årskonferanse på Operaen i Oslo torsdag morgen. Foto: Øistein Monsen/DagbladetVis mer

Ber toppene dempe seg

Jens Stoltenberg ber bedriftslederne dempe lønnskravene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPERAEN (Dagbladet): I dag gjennomfører NHO sin årlige konferanse. Statsminister Jens Stoltenberg benyttet sin åpningstale til blant annet å be de 3500 næringslivstoppene i salen om å dempe seg.

Han tenkte på vårens lønnsoppgjør.

- Kravet til solidaritet må også gjelde lederlønningene, sa statsministeren.

Han viste til at økte lederlønninger i seg selv fører til lønnsoppgang.

- Etter hvert er det mange som har lederstillinger.

Men viktigst er i følge statsministeren symboleffekten av lederlønninger som går i taket.

- Det er helt urimelig å kreve et ansvarlig oppgjør av arbeidstakerorganisasjonene hvis ikke også lederne holder igjen. Det er rett og slett ikke mulig, sa statsministeren.

- Så også ledere må holde igjen. Ikke for å øke utbyttet til eierne. Men for at bedrifter og banker kan ha mulighet til å styrke likviditeten. Bedre solidariteten og bygge opp reserver for dårlige tider.

- Spesielt blir det viktig når fellesskapet stiller opp for bedriftene på en slik måte. Når fellesskapet stiller opp på denne måten, må bedriftene holde igjen. Ellers klarer vi ikke å holde balansen.

Følg konferansen live her.

- Ha et godt skattesystem Stoltenberg mener 2012 blir et usikkert år - det kan gå bedre enn fryktet, og det kan gå verre. Ut fra krisen Europa nå står overfor trekker han tre lærdommer: budsjettbalansen må være på plass, man må legge til rette for vekst, det tredje er evnen til fornyelse.

PASS PÅ: Jens Stoltenberg advarer nordmenn mot å tro at at vil gå bra i Norge fordi vi har olje. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
PASS PÅ: Jens Stoltenberg advarer nordmenn mot å tro at at vil gå bra i Norge fordi vi har olje. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

For å holde budsjettet i balanse, er løsningen enkel: lave utgifter, høye nok inntekter, og ikke pynte på sannheten.

- Du må ha et skattesystem som fungerer, og skattene må være høye nok. Noen land har trodd på en dynamisk skattepolitikk, og at lavere skatter skulle gi økt vekst og økte inntekter. Det det har gitt dem, er gjeld, sier Stoltenberg.

- Hvis Bill Clintons skattenivå hadde vært videreført, hadde USAs underskudd i dag vært halvert, sier Stoltenberg.

- Ikke vær for trygg Stoltenberg avsluttet sin tale ved å advare mot å føle seg for trygg - selv om man er norsk og har penger på bok:

- Det er en ting jeg frykter mest. Det er at nordmenn tror at det uansett vil gå bra  med Norge på grunn av oljen, sier Stoltenberg.

Han viser til dengang Norge hadde null kroner i pensjonsfondet, og sto overfor bankkrise, finanskrise og boligkrise:

- Vi hadde store og dype økonomiske problemer, selv med oljepenger. Det er en fordel å ha oljepenger, men det er ikke noen garanti for at det går bra. Man kan ha store økonomiske problemer selv med olje, det har Norge bevist. Nå gjelder det å ikke oppleve det en gang til. der

Ubalanse NHO-leder Kristin Skogen Lund innledet årets konferanse «Alle gode krefter».

Hun manet om at alle de gode kreftene, privat så vel som offentlig, må jobbe sammen for å opprettholde det gode, norske velferdssystemet i en tid preget av utfordringer i Europa.

- Flere i Norge får sin inntekt fra det offentlig i en eller annen form, enn hvem som får fra det private.  Denne ubalansen gjør det vanskeligere å opprettholde et velferdssystem. Vi må utvikle og endre, for å kunne produsere mer for mindre.
Det er derfor vi har vagt offentlig sektor som tema. Hvordan kan alle gode krefter jobbe sammen - både offentlig og private, sier Skogen Lund.

Det er særlig tre områder NHO-lederen vil fokusere på: omstilling, konkurranse og teknologi, og kommunesektoren.

Hun mener det offentlige trenger et større innslag av konkurranse for å få bedre tjenester.

- Tjenestene blir bedre om vi må konkurrere, og det er den beste som må levere dem.  Det offentlige må ha fokus på sine hovedoppgaver, så kan det private gjøre det de er best på, sier Skogen Lund.

VIL HA FÆRRE KOMMUNER: NHO-president Kristin Skogen Lund talte i dag under NHOs årskonferanse. Hun ønsker fokus på omstilling, konkurranse og teknologi, og kommunesektoren.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VIL HA FÆRRE KOMMUNER: NHO-president Kristin Skogen Lund talte i dag under NHOs årskonferanse. Hun ønsker fokus på omstilling, konkurranse og teknologi, og kommunesektoren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Hun mener vi ikke må være redd for å la noen tjene penger:

- Ordet profitt blir ofte brukt som et skjellsord. Det er skitne penger som grådige private aktører garantert sløser bort - gjerne i utlandet. Men fortjeneste er sunt og nødvendig fordi det oppnås når noen har klart å produsere noe bedre og billigere.

- Konkurranse på alle nivåer gjør at vi strekker oss, ser til og lærer av de som er best, tenke nytt og smartere. Disse prosessene har igjennom århundrer skapt bedre varer og tjenester. Det er enorme muligheter om vi bare tør å slipper marked og private aktører til, sier Skogen Lund.

Færre kommuner Hun ønsker seg også at Regjering og Storting tar et kraftig oppgjør med kommune-strukturen i Norge. Ifølge Skogen Lund holder det ikke med frivillige sammenslåinger og folkeavstemninger.

- Små kommunene klarer ikke å løse oppgaver de står overfor. Fra nyttår har de fått utvidet ansvar for helsetilbudet for sine innbyggere. Kommunens oppgaver er flere, dyrere, og  mer kompetansekrevende. Situasjonen er fraflytting, forgubbing av distriktene og tilsvarende press på byene. Men i denne situasjonen velger vi å tviholde på en struktur som ikke har forandret seg på 50 år.

Kongebesøk: NHO-president Kristin Skogen Lund (t.h.) tar imot kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på den røde løperen utenfor Operaen, idet de ankommer NHOs årskonferanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Kongebesøk: NHO-president Kristin Skogen Lund (t.h.) tar imot kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på den røde løperen utenfor Operaen, idet de ankommer NHOs årskonferanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer