Rudy Giuliani

Ber Trump om pengehjelp

Rudy Giuliani, den hardt pressede advokaten til USAs forrige president, Donald Trump, kutter kostnader.

FORSVARER: Rudy Giuliani vil ha økonomisk støtte fra USAs forrigepresident, Donald Trump, ifølge New York Times. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/File Photo
FORSVARER: Rudy Giuliani vil ha økonomisk støtte fra USAs forrigepresident, Donald Trump, ifølge New York Times. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Presset mot Giuliani har økt kraftig etter at FBI-agenter ransaket hjemmet og kontoret hans i forrige uke. Han etterforskes blant annet for mulige brudd på lobbylovgivningen og for sine kontakter med personer i Ukraina. Men han er foreløpig ikke siktet.

I tillegg er han blant annet saksøkt av to stemmemaskin-selskaper, Dominion og Smartmatic, for å ha kommet med usanne påstander om at de to var involvert i en konspirasjon for å gi Joe Biden flere stemmer i presidentvalget.

I HARDT VÆR: Donald Trumps advokat, Rudy Giulianie, etterforskes. Føderale agenter ransaket onsdag 28. april boligen og kontoret hans. Vis mer

Kostbar strid

Derfor har Giuliani selv hyret inn nye advokater i det som kan bli en svært kostbar juridisk strid.

Giulianis rådgivere skal ha presset Trumps rådgivere til å hjelpe ham med pengehjelp. Deres argument er at Trump har samlet inn 250 millioner dollar (om lag 2075 millioner kroner), og at Giuliani fortjener å få betalt for sin innsats for å få omgjort valgresultatet, skriver New York Times.

I ukene etter valget ledet Giuliani Trumps juridiske kamp for å få omgjort valget uten å legge fram noen dokumentasjon på påstanden om omfattende valgfusk.

I november i fjor skrev New York Times at Giuliani krevde 20 000 dollar (om lag 166000 kroner) per dag for å representere Trump i alle søksmålene etter valget. Washington Post rapporterte seinere at Trump ga klar beskjed til medarbeiderne sine om ikke å betale dette beløpet.

Støtte fra sønnen

Denne uka har Giulianis rådgivere, ledet av sønnen Andrew, på nytt forsøkt å presse Trump til å gi ham pengehjelp, ifølge New York Times.

- Jeg vil vite hva det republikanske partiet gjorde med en kvart milliard dollar de samlet inn til den juridiske kampen. Advokater og advokatfirmaer som ikke gjorde en dritt, ble betalt mye penger, og folk som jobbet ræva av seg, fikk ingenting, skriver Bernhard Kerik på Twitter.

Han er en støttespiller for Giuliani, som blant annet utnevnte ham til politimester i New York på 1990-tallet.

Giulianis sønn, Andrew (35), som jobbet for Trump i Det hvite hus, og for kort tid siden sa at han planla å stille til valg som guvernør i New York, ble konfrontert med Twitter-meldingene fra Kerik av ABC News.

Han gjorde det da klart at han mener Trump bør betale faren.

- Han bør kompenseres. Jeg mener at alle de amerikanerne som donerte etter 3. november, de donerte til det juridiske forsvarsfondet. Faren min ledet det juridiske teamet på det tidspunktet. Så jeg mener det er veldig lett å argumentere for at han og alle advokatene som jobbet der, bør kompenseres. Jeg ville synes det var veldig uvanlig dersom presidentens fremste advokat ikke ble kompensert, sier Andrew Giuliani til TV-kanalen.

- Han bør ta ledelsen i dette. Han kan bli helten, la han til overfor CNN.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

Kostbar skilsmisse

Samtidig melder Politico at Giuliani har kvittet seg med medarbeidere den siste tida for å spare penger.

Dette kommer etter flere år med artikler i amerikanske medier om at Giuliani kan være i økonomisk trøbbel.

I tillegg var den tidligere New York-ordføreren gjennom en kostbar skilsmisse i 2019. Washington Post skrev i oktober det året at han måtte betale ekskona Judith 42000 dollar (om lag 350 000 kroner) i måneden.

Samtidig rapporterte avisa at Giuliani hadde tjent mellom 7 og 9 millioner dollar i 2016 og 2017.

I oktober 2019 la også Giuliani igjen en telefonsvarermelding til en NBC-journalist ved en feiltakelse. Der kan journalisten overhøre Giuliani i samtale med en ukjent mann.

- Problemet er at vi trenger penger, er blant uttalelsene fra Giuliani i samtalen.

Konflikt med advokatfirma

Under skilsmissen hevdet også ekskonas advokat at Giuliani at den tidligere ordføreren hadde svært dyre vaner. Blant annet skal han ha brukt titusenvis av dollar på et abonnement på privatfly, 40 000 dollar på tannlegeutgifter for sønnen til en venn, 7000 dollar på penner og 12 000 dollar på sigarer.

Det er ikke offentlig kjent nøyaktig hvordan Giuliani har tjent penger siden han gikk av som ordfører i 2001. Han jobbet en stund som advokat for det svære, internasjonale advokatfirmaet Greenberg Traurig. Men i 2018 sluttet han etter en konflikt fordi han forsvarte Trump offentlig, meldte New York Times.

Krise: Hvis ikke det politiske landskapet har skapt trøbbel nok for Trumps advokat Rudy Giuliani, så har han også nå problemer på hjemmebane. En stor økonomisk uenighet etter skilsmissen med kona har satt hele oppgjøret ut i rampelyset. Video: Endre Vellene / Dagbladet. Vis mer

Giuliani har også tatt på seg omstridte verv som konsulent for grupper og utenlandske myndigheter som Qatar, ukrainske oligarker og en tyrkisk-iransk gullhandler, som er ettersøkt av amerikanske myndigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer