Ber turister og innbyggere forberede seg: Nå kommer tidenes monster-orkan

«Patricia» treffer land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Orkanen Patricia ble i dag målt til 322 km/t, og blir av National Hurricane Center beskrevet som den sterkeste orkanen som er registrert siden de begynte med sattelittmålinger i Atlanterhavet og det nordøstlige Stillehavet.

Flere millioner innbyggere langs Mexicos vestkyst blir nå bedt om å forberede seg på et «worst case scenario», med opptil tolv meter høye bølger og en halv meter regn.

Den massive stormen har potensiale til å rive med seg både liv og leir, også i turistområder som Puerto Vallarta, Manzanillo og Acapulco, skriver CNN.

TIDENES VERSTE: - En ekstremt farlig, potensielt katastrofal, orkan, sier National Hurricane Center. Foto: NOAA
TIDENES VERSTE: - En ekstremt farlig, potensielt katastrofal, orkan, sier National Hurricane Center. Foto: NOAA Vis mer

Der er det ventet «katastrofale ødeleggelser». Associated Press kaller den en monster-orkan.

- Dette er en ekstremt farlig, potensielt katastrofal, orkan, sier meteorolog Dennis Feltgen til Eyewitness News.

Orkanen befinner seg nå rundt 300 kilometer sørvest for Manzanillo. Den er ventet å treffe land i ettermiddag eller i kveld, lokal tid.

Det er vanlig at orkaner mister kraft når de kommer over land, men det ventes at Patricia fortsatt vil være en kategori 5-orkan når den treffer den mexikanske østkysten.

I tillegg til den sterke vinden og bølgene vil orkanen tømme opp til 500 millimeter med regn over enkelte meksikanske delstater.

Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) sammenligner styrken med orkanen Haiyan, som kostet 7300 liv på Filippinene for to år siden. Den meksikanske regjeringen har erklært unntakstilstand.

Selv om Patricia er den sterkeste orkanen som er målt av National Hurricane Center, er den antakelig ikke den sterkeste noen sinne.

Man antar at blant andre tyfonen Nancy som traff Japan i 1961, og tyfonen Violet hadde sterkere vindstyrker, men her har man ikke like nøyaktige målinger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer