<strong>SVOLVÆRGEITA:</strong> Bildet viser Svolværgeita og bebyggelsen i Svolvær, Austvågøy, Vågan, Lofoten, Nordland. Svolvær and the Svolværgeita. Austvågøy, Vågan, Lofoten, Nordland, Norway. Foto: Erlend Haarberg / NN / Samfoto
SVOLVÆRGEITA: Bildet viser Svolværgeita og bebyggelsen i Svolvær, Austvågøy, Vågan, Lofoten, Nordland. Svolvær and the Svolværgeita. Austvågøy, Vågan, Lofoten, Nordland, Norway. Foto: Erlend Haarberg / NN / Samfoto Vis mer

Ber turister skjerpe seg på tur i Lofoten: - Rednings­mannskapene er ikke skuddsikre, de heller

Så langt i sommer har det vært flere redningsaksjoner i Lofoten. I løpet av én dag fikk politiet to meldinger om folk som hadde satt seg fast i bratt terreng ved Svolværgeita.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet meldte torsdag kveld om at tre personer står fast på Fløya, som i luftlinje er rundt 580 meter unna det populære turistmålet Svolværsgeita.

De sto da fast i en slags kløft.

- De har gått seg litt fast. De kommer verken opp eller ned, og står der og venter på at det skal komme noen fra alpin redningsgruppe for å hente dem, sa operasjonsleder Kenneth Magnussen i Nordland politidistrikt om de tre turgåerne, som senere kom seg trygt ned igjen.

Det var ikke første melding politiet fikk derfra den dagen.

- Vi fikk en melding tidligere i dag også, hvor en person tilsynelatende satt fast på selve hornet, men da fikk vedkommende hjelp av en annen klatrer, opplyste Magnussen.

Samme kveld ble det sendt helikopter for å hente en kvinne som skadet foten på tur i Moskenes, som også er i Lofoten.

Ber folk vise fornuft

Nå ber politiet turgåere og turister om å ta sine forholdsregler.

- I Lofoten generelt er det en del turister og folk ellers som skader seg eller trenger hjelp eller støtte for å komme seg ned. Vi skal bruke naturen, men bruk den med vett og forstand. Folk må ikke begi seg ut på noe de ikke takler selv. Det gjør folk i stor grad, sier han.

Han viser til fjellvettreglene, og minner om at det kan ta litt tid å komme seg fram til fjellområdene i Lofoten, selv med helikopter, slik at folk bør ha med seg varme klær i tilfelle de må vente litt på hjelp.

Flere redningsaksjoner

Frode Iversen, redningsleder i Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS), sier til Dagbladet at de har organisert flere redningsaksjoner i området i sommer.

Ofte er det snakk om personer som har lagt ut på en tur i godt sommervær, som uten forvarsel har blitt fanget i fjellet når været skifter.

- Vi har hatt flere tilfeller hvor været har skiftet, og det har kommet havtåke inn mot fjellene ganske raskt, forteller Iversen og legger til:

- Folk som ikke er kjent med området og forholdene, er ofte ikke utstyrt for turen de legger ut på. Dersom folk går seg fast i bratt terreng, eller går seg vill i fjellet, så ender det ofte med at vi må respondere.

Dersom været tillater det er redningshelikopter ofte det beste alternativet.

- Men hvis det er tåke i fjellet, så går ikke det heller. Da er vi nødt til å sende frivillige mannskaper inn, og da utsetter vi også dem for en viss risiko, sier han.

- Ikke skuddsikre

Redningslederen understreker at han har enorm respekt for jobben de frivillige mannskapene gjør.

- De er utrolig dyktige, men de er ikke skuddsikre, de heller, sier han.

- Er turister for dårlig informert, eller har vi generelt litt for lett for å legge ut på tur uten gode forberedelser?

- Det er veldig vanskelig å prøve å definere skyld eller årsak. Vi har et system i Norge hvor du skal kunne gå tur når og hvor du vil, og slik vil vi at det skal være. Men med det følger også en viss form for ansvar for egne handlinger, sier Iversen.

Han ber folk vurdere følgende momenter før man legger ut på tur i fjellet:

  • Evner du å ta vare på deg selv? Vet du nok om terrenget og de lokale forholdene?
  • Evner du å ta vare på deg selv hvis det går galt? Vet du hvordan du får tak i hjelp, og hvordan du kan varsle nødetatene om hvor du er?

Iversen råder turglade nordmenn om å laste ned 113-appen, som kan hjelpe til med å varsle nødetatene om hvor du er hvis uhellet først er ute.

Lofoten er blitt et populært turistområde - selv om Faktisk.no i 2017 måtte konkludere med at det er litt overdrevet å si at det er en million sommerturister som besøker regionen.

Turistnæringen jubler over turiststrømmen, men den medfører også noen problemer.

Advarte

I 2017 omtalte Dagbladet for eksempel fjellet Reinebringen i Moskenes kommune, hvor tusenvis av personer årlig trosset advarsler om å ta seg opp den bratte stien.

For bare noen dager siden advarte Hovedredingssentralen også generelt om uvitende turister kler seg for tynt, har for lite kunnskap om hvor krevende norske fjellturer kan være, og tar generelt ikke hensyn til værmeldinga.

I det siste har redningssentralen lagt ut på flere oppdrag som lett kunne vært unngått med et par enkle grep.

Allerede i den første sommerferieuka har redningsmannskaper reddet flere turgåere som har satt seg fast i fjellet. Mange presser grensene uten å ha nok kunnskap eller tilstrekkelig utstyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer