Ber UD ta opp bruk av tortur med Israel

Den norske ambassaden i Israel ber Utenriksdepartementet ta opp bruken av tortur i israelske fengsler. UD avventer situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en hemmeligstemplet rapport fra ambassaden i Tel Aviv utrykkes det bekymring over måten palestinske fanger behandles på i israelske fengsler. Ambassaden ber UD om å ta opp saken med israelske myndigheter, melder NRK.

Statssekretær Raymond Johansen (Ap) bekrefter at UD har mottatt en slik rapport, men sier man ikke har tatt opp saken med Israel.

- Vi hører alltid på våre ambassader, og våre ambassader hører alltid på den politikken som regjeringen har. Det de henter inn, er viktig for oss å ha med oss før vi vurderer hvilke saker vi skal ta opp i den politiske dialogen med israelske myndigheter, sier han.

Ambassadens utspill bygger på to uavhengige rapporter som er laget av en komité og organisasjoner som har intervjuet fanger.

«Voldsom smerte blir påført fanger ved slag under forhør. Håndjern blir satt på svært stramt. Isolasjon, trusler og rene ydmykelser som naken kroppsvisitering blir brukt for å presse ut informasjon av fanger som Israel ser på som mulige terrorister», heter det.

Den israelske ambassaden i Oslo har ikke ønsket å kommentere saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer