Ber UD ta opp bruk av tortur med Israel

Den norske ambassaden i Israel ber Utenriksdepartementet ta opp bruken av tortur i israelske fengsler. UD avventer situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en hemmeligstemplet rapport fra ambassaden i Tel Aviv utrykkes det bekymring over måten palestinske fanger behandles på i israelske fengsler. Ambassaden ber UD om å ta opp saken med israelske myndigheter, melder NRK.

Statssekretær Raymond Johansen (Ap) bekrefter at UD har mottatt en slik rapport, men sier man ikke har tatt opp saken med Israel.

- Vi hører alltid på våre ambassader, og våre ambassader hører alltid på den politikken som regjeringen har. Det de henter inn, er viktig for oss å ha med oss før vi vurderer hvilke saker vi skal ta opp i den politiske dialogen med israelske myndigheter, sier han.

Ambassadens utspill bygger på to uavhengige rapporter som er laget av en komité og organisasjoner som har intervjuet fanger.

«Voldsom smerte blir påført fanger ved slag under forhør. Håndjern blir satt på svært stramt. Isolasjon, trusler og rene ydmykelser som naken kroppsvisitering blir brukt for å presse ut informasjon av fanger som Israel ser på som mulige terrorister», heter det.

Den israelske ambassaden i Oslo har ikke ønsket å kommentere saken.

(NTB)

Ber UD ta opp bruk av tortur med Israel
<B>- TORTUR:</B> Fanger i israelske fengsler blir utsatt for alvorlige overgrep, ifølge den norske ambassaden. Her palestinske fanger som tidligere i år ble løslatt fra fangeleiren Ketziot.