Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber UD trå varsomt i samarbeidet med kontroversiell milliardær

UD håper Dan Gertler kan redde Joshua French.

OMSTRIDT: 41-åringen Dan Gertler, som har tjent nesten en milliard kroner i året siden han gikk inn i diamantbransjen som 22-åring, er kjent som en av Afrikas aller dyktigste - og råeste - forretningsfolk. Foto: Simon Dawson/Bloomberg/Getty
OMSTRIDT: 41-åringen Dan Gertler, som har tjent nesten en milliard kroner i året siden han gikk inn i diamantbransjen som 22-åring, er kjent som en av Afrikas aller dyktigste - og råeste - forretningsfolk. Foto: Simon Dawson/Bloomberg/Getty Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bloddiamanter, bråk og enorm fortjeneste: Les hele historien om mannen som skal redde Joshua French.

(Dagbladet): Organisasjonen Changemaker - ungdomsorganisasjonen til Kirkens nødhjelp - ber UD trå varsomt i samarbeidet med den kontroversielle israelske diamantmilliardæren Dan Gertler.

Dagbladet forteller i helga hvordan UD håper at Gertler, som er en av president Joseph Kabilas aller nærmeste, skal kunne hjelpe Norge med å få Joshua French ut av fengsel.

- Både selskaper og forretningsfolk som Gertler har et stort ansvar når de opererer i land med svake stater. Ikke alle velger å bruke dette ansvaret fornuftig, sier Hanne Sofie Lindahl, leder i Changemaker, til Dagbladet.

Må trå varsomt - Lav beskatting av naturressursene, utbredt korrupsjon, og bruk av skatteparadiser fører til at landene frarøves enorme inntekter. Ressursrike og krigsherjede DR Kongo er kroneksempelet på dette, sier Lindahl.

- Gertler er beskyldt for korrupsjon i en handel hvor han fungerte som portvokter inn til president Kabila. I et potensielt samarbeid med Gertler er det klart at UD må trå varsomt, sier Lindahl.

Spørsmål UD har ikke villet svare direkte på spørsmål om hvorvidt Gertler får noe igjen for samarbeidet. Dagbladet er ikke kjent med noen slike gjenytelser.

-  Hvorvidt Gertler får noe igjen for et slikt samarbeid er et interessant spørsmål, sier Lindahl.

41-åringen, som har tjent nesten en milliard kroner i året siden han gikk inn i diamantbransjen som 22-åring, er kjent som en av Afrikas aller dyktigste - og råeste - forretningsfolk.

Flere spor Til dette svarer UD:

- Vi har i lengre tid jobbet langs flere parallelle spor for å finne en løsning som innebærer at French kan overføres til Norge. Vi ønsker ikke å gå i detalj om disse sporene og vårt konkrete arbeid fordi dette vil vanskeliggjøre mulighetene for å finne en løsning for French. Vårt konsulære og diplomatiske arbeid i denne saken følger de lover og regler som gjelder for utenrikstjenesten, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD til Dagbladet

Den anerkjente organisasjonen Global Witness har gravd i Gertlers virksomhet i Kongo i flere år. Dagbladet har søkt Global Witness i helga, uten hell.

Ny strategi Samarbeidet med den kontroversielle israelske milliardæren ble inngått på vårparten i fjor, får Dagbladet opplyst. Ikke lenge etter ble UDs spesialutsending i saken, Kai Eide, utnevnt til ny ambassadør til Sverige - og Norges ambassadør til Egypt, Tor Wennesland, tok over Eides rolle i Joshua French-saken.

Etter Eides avgang fikk UD kritikk av Frenchs advokat Hans Marius Graasvold, som mente at samarbeidet med Storbritannias utsendinger til Kongo skrantet. French har både norsk og britisk pass, og Storbritannia har i utgangspunktet langt større innflytelse i Kongo enn Norge.

UD avviste kritikken, og sa at de jobbet med «en ny strategi». Hva denne strategien gikk ut på ville de imidlertid ikke si noen ting om.

Ordknapp Dagbladet får nå bekreftet fra flere kilder at Tor Wennesland skal følge opp samarbeidet med Dan Gertler, og at de to er helt sentrale i UDs nye French-strategi.

- Jeg har ingen kommentarer til noen ting som helst i denne saken, sier Wennesland til Dagbladet.

Det har heller ikke Kai Eide, da Dagbladet når ham på telefon fra Stockholm. På telefon fra Israel sier Lior Chorev, som er Dan Gertlers talsmann, til Dagbladet:

- Vi kan ikke bekrefte eller avkrefte noe av det du spør om. Vi kommenterer aldri noen av våre humanitære bidrag.

Advokat Hans Marius Graasvold sier han ikke ønsker å kommentere UDs kontakt med Dan Gertler.

Bloddiamanter, bråk og enorm fortjeneste: Les hele historien om mannen som skal redde Joshua French.

ADVARER: Hanne Sofie Lindahl, leder i Changemaker, ber UD trå varsomt i samarbeidet med Dan Gertler. Foto: Changemaker
ADVARER: Hanne Sofie Lindahl, leder i Changemaker, ber UD trå varsomt i samarbeidet med Dan Gertler. Foto: Changemaker Vis mer