Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber UDI sette alderstesting av asylsøkere på vent

- Vi har ikke funnet ut av hvilket vitenskapelig grunnlag gjeldende praksis har vært basert på.

VIL VENTE: Oslo Universitetssykehus ber UDI sette aldersanalyser på vent. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
VIL VENTE: Oslo Universitetssykehus ber UDI sette aldersanalyser på vent. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo universitetssykehus (OUS) mener dagens metoder for å fastslå asylsøkeres alder ikke er godt nok dokumentert og ber UDI sette aldersanalysene på vent.

Sykehuset har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet gått gjennom internasjonal forskning på metodene for de omstridte alderstestene, men rettsmedisinerne på OUS har funnet få studier som de mener holder mål.

- Vi har ikke funnet ut av hvilket vitenskapelig grunnlag gjeldende praksis har vært basert på, sier Truls Simensen, avdelingsleder for rettsmedisinerne ved Oslo universitetssykehus (OUS), til NRK.

Ny metode

Når utlendingsmyndighetene i dag skal sjekke unge asylsøkeres alder, tas det røntgenbilder av hender og tenner. Men måten bildene analyseres på i dag, gjør at man kan bomme med så mye som seks år, hevder Oslo universitetssykehus.

OUS anbefaler Utlendingsdirektoratet (UDI) å fortsette å ta røntgenbilder av hendene, men vente med å analysere dem til sykehuset har utviklet en ny metode. Den skal være klar om tre måneder.

Ifølge VG kan metoden anslå alder med en usikkerhet på mellom fire og seks år, noe som kan bli en utfordring for Utlendingsdirektoratet, som må vite om en asylsøker er over eller under 18 år.

- Vår holdning til det er at det er bedre med en metode med en tydelig uttrykt usikkerhet enn ingen metode, sier Simensen til VG.

UDI sier de ikke har fått satt seg inn i rapporten og vil derfor ikke kommentere saken før torsdag.

Fire av ti over 20

I Norge ble alderstestene gjenopptatt rundt 2005 etter reaksjoner på at voksne bodde sammen med barn på mottak ment for mindreårige.

Over 40 prosent av aldersundersøkelsene som ble gjennomført i fjor, hadde som resultat at søkeren var 20 år eller eldre. UDI har operert med en sikkerhetsmargin på to år, slik at asylsøkere som har fylt 20 år normalt sett ikke får opphold som barn. Aldersvurderingen er svært viktig for asylsøkeren, siden nesten alle som godtas som mindreårige, får opphold i Norge.

Det kommer for tiden få enslige mindreårige asylsøkere til Norge etter at det i 2015 kom nesten 5.500. I de to første månedene i 2017 er det kommet 45 personer som sa de var under 18 år. I hele fjor var tallet 320. Det er særlig antallet mindreårige asylsøkere fra Afghanistan som har gått ned.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media