USA og Kina må starte et tett samarbeid for å bremse klimaendringene, heter det i en rapport Steven Chu (t.h.) var med på å skrive før han ble amerikansk energiminister. Foto: REUTERS/Larry Downing / SCANPIX
USA og Kina må starte et tett samarbeid for å bremse klimaendringene, heter det i en rapport Steven Chu (t.h.) var med på å skrive før han ble amerikansk energiminister. Foto: REUTERS/Larry Downing / SCANPIXVis mer

Ber USA og Kina samarbeide om klima

Må hindre katastrofale klimaendringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og Kina må umiddelbart starte et tett samarbeid for hindre katastrofale klimaendringer, heter det i en rapport som USAs nye energiminister har vært med på å lage.

De to klimaverstingene må slutte å vente på resultatene av internasjonale forhandlinger, og i stedet forsøke å ta tak i problemet på egen hånd. Ifølge rapporten må amerikanske og kinesiske ledere møtes for å fremme forskning på ren teknologi og unngå frykt for proteksjonisme.

- Hvis ikke disse to landene klarer å overvinne den langvarige striden om dette spørsmålet, så vil det bokstavelig talt ikke bli noen løsning, mener forfatterne.

Ingen vei tilbake

Og skulle løsningen utebli, vil konsekvensene bli dramatiske.

- Det blir stadig mer selvinnlysende at planeten nærmer seg et punkt hvor det ikke er noen vei tilbake, heter det i rapporten som er utarbeidet av amerikanske Pew Center on Global Climate Change og Asia Society Center on U.S.-China relations.

USAs nyutnevnte energiminister Steven Chu var med og ledet arbeidet med rapporten fram til det ble klart at Barack Obama ønsket å hyre ham til sin regjering.

- Han ga seg først etter den overraskende utnevnelsen. Teksten var da i praksis ferdig, sier Orville Schell, direktør for Asia Society Center.

Felles trussel

Fysikeren og nobelprisvinneren Steven Chu har bekreftet at den nye amerikanske regjeringen vil satse på kvotehandel for å få ned utslippene av klimagasser. Målet er å unngå «dramatiske, nedbrytende endringer i klimaet i våre barns og barnebarns levetid», uttalte energiministeren i forrige måned.

Rapporten han har vært med på å utarbeide, er mer konkret i sine forslag til løsninger. Den tar til orde for et strategisk samarbeid med Kina for å løse uenighet om hvordan utslippskuttene bør fordeles, og hvordan kostnadene skal dekkes.

At innsatsen koordineres med kineserne er spesielt viktig siden det er USA og Kina som har verdens største utslipp av klimagasser.

Orville Schell sier det er håp om at klimatrusselen kan bringe de to stormaktene tettere sammen, slik frykten for Sovjetunionen gjorde under den kalde krigen.

- Jeg tror det er en følelse av at det trengs noe i sentrum av forholdet mellom de to landene som er i deres felles interesse. Og det kan være miljøspørsmålene, sier lederen for Asia Society Center.

Museskritt

Så langt har det vært få tegn til enighet mellom Kina og andre store utviklingsland på den ene siden, og rike industriland på den andre, i de internasjonale forhandlingene om en ny klimaavtale. Kineserne insisterer på at de ikke vil legge begrensninger på egne utslipp, og at de rike landene må gjøre mer for å hjelpe utviklingsland til å få en mer miljøvennlig industri.

Samtidig som klimaforhandlingene beveger seg med museskritt, kommer det stadig advarsler fra forskere som frykter at trusselen mot jordas miljø er større enn tidligere antatt.

Tidligere studier har anslått at den globale oppvarmingen på lang sikt kan få havnivået til å stige med opptil 5,2 to meter. Ifølge en ny forskningsrapport er det imidlertid fare for en økning på hele 6,4 meter.

Grunnen er blant annet at tap av is i Antarktis kan føre til at hele kontinentet hever seg, noe som vil presse vann bort fra Sørishavet. I tillegg kan jordas rotasjonsakse bli påvirket når isen smelter, ifølge studien som presenteres i forskningstidsskriftet Science fredag.

(NTB)