Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber USA om Krekar-bevis

Ingen av Økokrims etterforskere i mulla Krekar-saken har tatt turen til Nord-Irak. I stedet ber de USA om bevishjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økokrim arbeider nå intenst for å innhente informasjon, vitneprov og dokumentasjon fra Nord-Irak i sin etterforskning av mulla Krekar. Men så langt har ikke noen norske etterforskere vært i området.

Derimot arbeider Økokrim med å etablere kontakt med den amerikanske okkupasjonsmakten i Irak for å få deres hjelp i etterforskningen. Det får Dagbladet opplyst fra flere kilder med innsyn i saken.

Assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad bekrefter at de samarbeider med utenlandske myndigheter i saken, men ønsker ikke å gå i detaljer om dette.

De amerikanske okkupasjonsstyrkene i Nord-Irak arbeider tett med de kurdiske partiene KDP og PUK. PUK lå i krig med Krekars organisasjon Ansar al-Islam inntil de med amerikansk hjelp knuste den islamistiske bevegelsen.

Reagerer

Krekars advokat Brynjar Meling avviser i utgangspunktet eventuelle bevis Økokrim måtte få fra PUK i Nord-Irak.

- Av det jeg har sett av materiale fra PUK tidligere i saken, har det null bevisverdi. Blant annet har vi avslørt at de har manipulert bilder, sier Meling.

Han fester også liten tiltro til hva de amerikanske okkupasjonsmyndighetene måtte komme opp med:

- Den amerikanske håndteringen av saken hittil gir ikke noen stor grunn til tiltro, sier Meling, og peker på at utenriksminister Colin Powells påstander om Krekar og hans gruppe, som ble lagt fram for FNs sikkerhetsråd 5. februar, har vist seg å være gale.

Amerikanske myndigheter hevder Krekar er en farlig terrorist med bånd til al-Qaida. Så langt har de ikke lagt fram rettslig holdbar dokumentasjon for påstanden.

Forbrytelser

Av det som er kjent fra siktelsen mot mulla Krekar, dreier mesteparten seg om forbrytelser som skal ha vært begått i tida da han ledet Ansar al-Islam. Krekar er siktet etter straffelovens paragraf 147a, den såkalte terrorparagrafen, for paragraf 104 om medlemskap i «privat organisasjon av militær karakter» og for ulovlig frihetsberøvelse av ni personer.

I tillegg har Økokrim varslet at Krekar vil bli siktet etter den militære straffelovens paragraf 108, som går på overtredelse av Genèvekonvensjonens bestemmelser for behandling av sivile i krig. Alt dette er forhold som skal ha foregått i Nord-Irak.

Både Dagbladet og NRK Dagsrevyen har vært i Nord-Irak og snakket med vitner som sier de har vært utsatt for overgrep fra mulla Krekar og Ansar al-Islams side.

Etter det Dagbladet forstår er det den vanskelige sikkerhetssituasjonen som har forhindret Økokrim i å dra til Nord-Irak for å etterforske saken videre der.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media