Ber USA stanse murbygging

Iraks statsminister misliker amerikanernes segregering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Iraks statsminister Nouri al-Maliki ber amerikanerne om å stanse utbyggingen av muren som skal skille sunnimuslimer fra shiamuslimer i Bagdad.

Det amerikanske militære erklærte i forrige uke at de er i ferd med å bygge en fem kilometer lang mur mellom den sunni-dominerte bydelen Azamiyah og de shia-dominerte områdene rundt.

Som separasjonsmuren

- Jeg er imot denne muren, og byggingen skal avsluttes. Det finnes andre måter å beskytte nabolag på, sier al-Maliki.


- Denne muren minner oss om andre murer som vi også forkaster, sier statsministeren, med klar referanse til
separasjonsmuren Israel har satt opp på Vestbredden.

- Og jeg frykter at også denne muren kan få ettervirkninger, sier al-Maliki ifølge Reuters.

Om den 3,6 meter høye muren ferdigstilles vil Azamiyah isoleres av sementbeltet. Kommunikasjon mellom bydelen og resten av Bagdad vil begrenses til kontrollposter patruljert av irakiske soldater.

Azamiyah har ofte vært offer for granatangrep fra militante shiamuslimer som ledd i den sekteriske volden i landet, og USA sier formålet med muren er å beskytte bydelen mot angrep. Innbyggerne i Azamiyah mener derimot at det ikke handler om beskyttelse, men diskriminering. De frykter den vil føre til isolasjon, og demonstrerte i dag i protest.

<strong><b>MUR</b>:</strong> Amerikanerne bygger en 3,6 meter høy og 5 km lang mur for å skille bydelen Azamiyah fra andre deler av Bagdad. Foto: REUTERS/Thaier al-Sudani/SCANPIX
MUR: Amerikanerne bygger en 3,6 meter høy og 5 km lang mur for å skille bydelen Azamiyah fra andre deler av Bagdad. Foto: REUTERS/Thaier al-Sudani/SCANPIX Vis mer

- Respekterer ønsket

Amerikanernes ambassadør i Irak, Ryan Crocker, sier USA respekterer al-Malikis ønske, men er heller vag når det gjelder konkrete tiltak.

- Selvfølgelig respekterer vi regjeringens og statsministerens ønsker, men jeg er ikke sikker på hvor vi står akkurat nå, når det gjelder diskusjoner rundt dette temaet, sier Crocker ifølge Reuters.

- Vil splitte landet

Al-Maliki kom med fordømmelsen av muren under en pressekonferanse i Egypt i går. Statsministeren, som leder en shia-dominert regjering, er på rundreise for å sanke støtte fra sine sunnimuslimske naboland.

At al-Malaki står imot amerikanerne vil heller ikke skade stasministerens forhold til det sunnimuslimske miljøet innad i landet. Iraks sunnimuslimske parti gikk i går ut med en krass kritikk av muren.

- Å isolere deler av Irak med piggtråd og sement vil påføre sosial og økonomisk skade, og vil kun føre til økt sekterisk spenning, skrev Iraks sunnimuslimske parti i en uttalelse i går.

- Under påskudd av sikkerhet vil det å dele hovedstaden på denne måten bety begynnelsen på et delt Irak, sier partiet ifølge AP.

Amerikanske styrker har lenge reist barrierer rundt markedsplasser og militærposter rundt om i landet. De har også bygget sand-barrierer rundt byer som Tal Afar nordvest i Irak. Men dette er første gang de reiser en barriere med dette omfanget.

PROTESTER: I Azamiyah demonstrerer innbyggere mot amerikanernes mur.
RESPEKTERER AL-MALAKI: Men USAs ambassadør i Irak, Ryan Crocker, vil ikke si noe om USA vil stanse byggingen.
FORDØMMER: Iraks statsminister Nouri al-Maliki krever at amerikanerne stanser utbyggingen av muren. Her er han under en felles pressekonferansen med Den arabiske ligas generalsekretær Amr Moussa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer