På flørtern:  Tysklands forsvarsminister er redd for at han ikke er sexy nok i Hillary Clintons øyne. Foto: AFP PHOTO / THOMAS KIENZLE
På flørtern: Tysklands forsvarsminister er redd for at han ikke er sexy nok i Hillary Clintons øyne. Foto: AFP PHOTO / THOMAS KIENZLEVis mer

Ber USA være tro mot lojale, usexy Europa

Den tyske forsvarsministeren liker ikke USAs flørt med elskerinna Asia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europa bekymrer seg over at USA retter blikket mot Asia. — Dere må ikke overse verdien av en lojal partner, påpeker Tysklands forsvarsminister.

- Man kan tross alt ikke være ung og sexy hele livet, minnet Thomas de Maizière om under sikkerhetskonferansen i München lørdag.

USA har varslet at landet vil bruke mer av sine militære ressurser i Asia, for å markere seg overfor den voksende stormakten Kina. Det skjer samtidig som strammere budsjett tvinger fram kutt i styrkene.

- I første rekke Men USAs utenriksminister Hillary Clinton forsøkte å berolige sine europeiske NATO-allierte i sin tale til sikkerhetskonferansen.

- Jeg har hørt alt snakket om hvor Europa passer inn i USAs globale planer. Jeg har hørt at noen tviler. Men realiteten kunne ikke være tydeligere: Europa er USAs partner i første rekke, sa hun.

Clinton lovet samarbeid for et fortsatt samlet og trygt Europa, for økonomisk vekst og for sikkerhetssamarbeid. Hun ber også europeerne se mulighetene i Asia og Stillehavsregionen.

- Alt i alt peker dette mot en større, varig sannhet: Når amerikanerne forestiller seg framtiden, ser vi Europa som en avgjørende partner, sa Clinton.

Brigade til NATO USAs forsvarsminister Leon Panetta kunngjorde samtidig at USA vil bidra med en brigade til den stående styrken NATO Response forse (NRF).

- Selv om USA bygger ned sine faste baser i Europa, betyr dette at USA fortsatt vil være til stede i Europa med relevant militær evne, og at de faktisk kommer til å øve mer med oss, kommenterer forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap), som også er til stede i München.

Barth Eide sier NRF kan sikre at NATO fortsatt har en troverdig militær evne. Han sier det dessuten bidrar til å styrke alliansens fokus på egne kjerneområder.

- Jeg har informert forsvarsminister Panetta om at USA er velkomne til å forhåndslagre mer av sitt utstyr i Norge, opplyser Barth Eide. (©NTB)