Ber vanlige folk om hjelp til å lete gjennom satellittbilder etter savnet fly

Fortsatt ingen spor etter flight MH370.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt en time etter avgang fra Kuala Lumpur natt til lørdag norsk tid forsvant Malaysia Airlines flight MH370 plutselig fra alle sporingssystemer.

Etter fem dager med intenst søk, er man tilsynelatende ikke noe nærmer et svar på hvor flyet og de 239 passasjerene om bord befinner seg, eller hva som kan ha skjedd med dem.

Selskapet DigitalGlobe forsøker nå å hjelpe til i arbeidet på en utradisjonell måte, ved å engasjere vanlige internettbrukere til å se gjennom et stort antall satellittbilder etter spor.

- 600 000 personer leter Ifølge selskapet har to av deres kommersielle satellitter allerede bilder av et område på godt over 5000 kvadratkilometer.

Bildene er gjort tilgjengelig på siden Tomnod.com.

Her kan brukerne se gjennom satellittbildene etter interessante objekter og markere disse. Objektene kan tagges som mulige flåter, oljesøl eller flyvrakbiter.

Selskapet sier de fortsetter å oppdatere med ny satellittbilder i områdene malaysiske myndigheter peker ut som interessante.

Interessen for å bidra har vært enorm. Rundt 600 000 personer skal allerede ha søkt i satellittbildene etter flyet.

Så stor har interessen vært at selskapets servere har kollapset under trafikken.

- Vi jobber med å håndtere den uventet store mengden trafikk og interesse i å støtte søket. Vær så snill og kom tilbake til oss snart, skriver de på twitter

Siden er noe ustabil, men klokka 9 i morges var den oppe igjen.
- Ser på alle muligheter Malaysiske myndigheter utvider stadig søkeområdet. I starten var letingen konsenterert om sørkinahavet, området mellom Malaysia og Vietenam der flyet hadde sin opprinnelige rute.

Senere startet man søk i Malakkastredet. Hvis flyet har forsvunnet her innebærer det at det har snudd og fløyet en time i feil retning.

 LET SELV:  På  Tomnod.com engasjeres vanlige folk til å hjelpe til med arbeidet med å lete gjennom et enomt antall satellittbilder etter spor etter det savnede flyet. Slik ser et tilfeldig bilde fra satellitten ut. Faksimile: Tomnod.com.
LET SELV: På Tomnod.com engasjeres vanlige folk til å hjelpe til med arbeidet med å lete gjennom et enomt antall satellittbilder etter spor etter det savnede flyet. Slik ser et tilfeldig bilde fra satellitten ut. Faksimile: Tomnod.com. Vis mer

DigitalGlobe sier deres satellitter nå er i gang med å fotografere i stredet.

Sejfen for det malaysiske luftforsvaret avviste i går imidlertid meldingene han skal ha blitt sitert på av lokale malaysiske medier, om at det var fanget opp signaler fra flyet her.

- Jeg har ikke kommet med en slik uttalelse, men forsvaret har ikke utelukket muligheten for at flyet kan ha snudd og fløyet feil vei, sier han ifølge BBC.

Myndighetene søker også i Andamanhavet , den  delen av Indiahavet som ligger mellom sørkysten av Myanmar, nordspissen av Sumatra i Indonesia og øygruppen Andamanene og Nikobarene.

- Vi kan ikke la noe være uprøvd. Vi må se på alle muligheter, opplyser leder for de sivile luftfartsmyndighetene, Azhruddin Abdul i dag.
Fire teorier Årsaken til ulykken er altså fortsatt ukjent, men malaysisk politi sier de har fire mulige teorier: kapring, sabotasje, teknisk feil eller personlige eller psykiske problemer blant passasjerene eller besetningen, oppsummerer NTB.

I går ble det kjent at de to mennene på flyet som reiste med stjålne pass, ser ut til å ha vært iranere på vei til Nord-Europa for å søke asyl.

Minst 40 skip og 34 fly fra en rekke land deltar i letearbeidet, skriver BBC

OMFATTENDE SØK:  Det foregår søk etter det savnede flyet i et enormt område. Her tar et helikopter av fra krigskipet Jinggangshan på leting etter spor. Foto: REUTERS
OMFATTENDE SØK: Det foregår søk etter det savnede flyet i et enormt område. Her tar et helikopter av fra krigskipet Jinggangshan på leting etter spor. Foto: REUTERS Vis mer