Sp-budsjettet ennå ikke klart, anklages for politisk spill

Ber Vedum vise kortene

Ingen har vært treigere til å regne enn Senterpartiet på Stortinget i høst. Partiet kan komme til å sette ny rekord i sein presentasjon av eget alternative statsbudsjett. Frps Sylvi Listhaug tror ikke det er tilfeldig.

BRUKER TID: Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum setter trolig ny norsk rekord i sen levering av det alternative statsbudsjettet. Fra borgerlig side kommer anklager om politisk spill. Foto: Kristin Svorte
BRUKER TID: Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum setter trolig ny norsk rekord i sen levering av det alternative statsbudsjettet. Fra borgerlig side kommer anklager om politisk spill. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er jo påtakelig. Alle andre partier har lagt fram sine alternativer og vist hva man ønsker å prioritere. Det er nesten så man begynner å lure på om Sp venter på oss, sier Frp's nestleder og finanspolitiske talsperson.

Sylvi Listhaug er forberedt på å bruke helga til å forhandle med regjeringspartiene om neste års statsbudsjett. Alle opposisjonspartiene har nå presentert sine alternativer, med unntak av Senterpartiet.

AVSLØRT: Det var Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum som skjulte seg bak «Fugleskremselet»-kostymet, og dermed røk ut i lørdagens sending. Video: NRK Vis mer

- Det er blitt sånn Sp jobber nå. De ser hva andre kommer med, og så legger de på litt, sier Listhaug.

Hun er spent på hvordan Sp dekker inn alle løftene sine.

- Det vil kreve noen milliarder, det løftet de kom med overfor Norwegian, sier hun.

Strategi

Venstres finanspolitiske talsperson Ola Elvestuen mistenker at det ligger en strategi bak Senterpartiets tidsskjema.

- I stedet for å konsentrere seg om eget budsjett, så posisjonerer de seg ut ifra hva vi andre gjør for å overby oss på områder som er viktige for dem. Det er ikke et alternativt budsjett de legger fram, men en kommentar til det vi andre gjør, sier Elvestuen til Dagbladet.

- Det virker som at Senterpartiet er mer opptatt av det politiske spillet enn å legge fram en helhetlig politikk, fortsetter han.

- Skal ikke forsinke

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener kritikken fra Venstre og Frp er underlig. Han lover at partiet ikke skal forsinke budsjettprosessen på Stortinget med «ett eneste sekund».

- Vårt budsjettalternativ er 99 prosent ferdig, men vi bruker nå all tid vi kan på å snakke med representanter for næringslivet og de ansatte. Det er fullstendig krise i norsk økonomi, og vi vil ha et så godt og oppdatert opplegg som mulig, sier Vedum.

Han mener Senterpartiet hvert år etter 2013 har lagt mer arbeid i det alternative budsjettet enn de øvrige partiene.

- Vårt budsjett har vært det grundigste og bredeste. Det er mye av grunnen til at vi også tidligere har kommet med vårt alternativ seinere. De andre partiene har lagt fram enklere dokumenter, sier Vedum.

Ny rekord

Senterpartiet ventes å legge fram sitt alternative statsbudsjett i løpet av neste uke. Det hører til sjeldenhetene at dette skjer så seint - faktisk nærmer det seg rekord.

Opplysninger som Dagbladet har hentet inn fra Stortinget viser at det bare én gang tidligere - i 2017 - har vært lagt fram et alternativt statsbudsjett så seint som i år. Også da var Senterpartiet seinest ute.

Den gang ble det alternative budsjettet lagt fram 23. november. Men det året var fristen for finansinnstillingen utsatt til 30. november. Så det var altså ei uke fra budsjettalternativet kom til finanskomiteen skulle ha ferdigstilt budsjettdokumentene sine.

I år er fristen for avgivelse av finansinnstillingen utsatt til 27. november. Det innebærer at Sp dermed ligger an til å bryte sin egen rekord for sene leveranser, ifølge Dagbladets opplysninger.

Forsinkelser

I Stortingets forretningsorden heter det at finansinnstillingen skal avgis innen 20. november, men dette har Erna Solberg og co. bare klart to ganger siden regjeringsskiftet i 2013.

Med unntak av den aller første budsjetthøsten og fjoråret da de fire partiene satt i regjering sammen, har det blitt forsinkelser hvert eneste år.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det er fullstendig irrelevant for velgerne når de ulike partiene legger fram sine alternativer.

- Vi skal sørge for at budsjettarbeidet ikke blir forsinket. For det vil gå utover vanlige folk. PR-messig burde vi ha lagt fram budsjettet og hatt en pressekonferanse for lenge siden, men det er alvor i norsk økonomi nå og vi bruker den tiden vi har til rådighet, sier han.

Solberg og Vedum i Norwegian-klinsj

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer