Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ber velgerne gjøre valget til et opprør mot regjeringens klimapolitikk

MDG-topp Une Aina Bastholm gikk i strupen på regjeringen på partiets avsluttende pressekonferansen i dag.

- MÅ KUTTE OLJA: Nasjonal talsperson for Miljøpartiet de Grønne, Une Aina Bastholm mener regjeringen svikter ved ikke å ville røre norsk olje- og gassproduksjon. Foto Hans Arne Vedlog
- MÅ KUTTE OLJA: Nasjonal talsperson for Miljøpartiet de Grønne, Une Aina Bastholm mener regjeringen svikter ved ikke å ville røre norsk olje- og gassproduksjon. Foto Hans Arne Vedlog Vis mer

En offensiv Une Aina Bastholm møtte i dag pressen sammen med en ikke mindre offensiv Arild Hermstad – begge nasjonale talspersoner for Miljøpartiet de grønne.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Arild Hermstad og Une Aina Bastholm Foto: Hans Arne Vedlog
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Arild Hermstad og Une Aina Bastholm Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

I ryggen har de gode målinger. I juni har et gjennomsnitt på 5, 6 prosent på de nasjonale målingene, ifølge oversikten hos Poll of polls.

- På kommunemålingene er det enda høyere, der har vi et gjennomsnitt siste fire uker på 6,8 prosent, presiserer Bastholm.

Hun forklarer framgangen med klimaopprør, god form- og mener de er den tydeligste stemmen i flere viktige debatten.

- Klimadebatten har fått en ny vår, bokstavelig talt, med generasjonsopprør, klimasteik og sterke reaksjoner på den siste FN-rapporten om klima. Det andre er selvsagt bompengedebatten som har gjort det mulig for oss å snakke om politikken vår.

- Så er vi også i toppform. VI har allerede banket på 11 000 dører i Oslo, sier Bastholm.

Hun forteller at de har startet valgkampen tidligere enn ved de foregående valgene.

- Vi har medlemmer og sympatisører som er veldig engasjert, fordi de mener det haster å gjøre noe med klima. Bare siden nyttår har vi fått nesten 2000 nye medlemmer, forteller hun.

I strupen på klimaministeren

Regjeringen fikk derimot gjennomgå på MDGs pressekonferanse. Det samme gjorde miljøvern og klimaminister Ola Elvestuen (Venstre)

- Vi har en klimakrise og samtidig en regjering som ikke viser evne til å håndtere den, mener Bastholm.

Hun viser til at klimautslippene økte i 2018 og at det ble lyst ut 90 nye letetillatelser for olje og gass i mai.

- Det er skremmende når klimaministeren til Venstre mener at regjeringen gjør alt de kan for å kutte i utslipp i Norge, sier hun.

- Det sier han til tross for at regjeringen har delt ut rekordhøyt antall letetillatelser for olje og gass og har gitt 8 milliarder i skatteletter til fossile biler. Hovedsnakkepunktet til Elvestuen er at de skal få 80 nye elbåter fra 2021. Regjeringen må ha flere tiltak for å kutte på kort sikt, sier Bastholm.

MDG-politikeren angrep videre regjeringen for ikke å ville røre verken oljepolitikken eller gjøre noe som påvirker folks hverdag.

SLÅR TILBAKE: Venstres Sveinung Rotevatn mener MDG ikke følger med. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: Venstres Sveinung Rotevatn mener MDG ikke følger med. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Den eneste måten å nå målene på, er på sikt å slutte å utvinne olje og gass, og selvsagt må folk merke det. Vi må inn i skatte- og avgiftspolitikken. Forurenser må betale og det må bli gøy, billig og digg å velge miljøvennlig, sier hun, og kom med følgende oppfordring til velgerne.

- Vi ber velgerne gjøre lokalvalget til en maktkamp mot regjeringens klimapolitikk. Vi vil at valget skal bli et opprør nedenfra, sier hun.

- Følger ikke med

Statssekretær i klima- og miljødepartementet Sveinung Rotevatn svarer med å be MDG følge bedre med.

- Jeg er åpenbart enig i at valget bør bli et klimavalg, det er ekstremt viktig, ikke minst i de store byene. Men om de skal gjøre valget til et oppgjør mot Ola Elvestuen så har de fulgt dårlig med, særlig den siste tida, mener han

Han svarer med å gå gjennom klimatiltak fra forrige uke.

- Forrige mandag vedtok Norge forpliktende klimamål sammen med EU. Det er første gang vi får et overnasjonalt mål som vil tvinge oss til å følge opp. Tirsdag åpnet vi to havområder for flytende havvind. Torsdag la vi fram en handlingsplan for grønn skipsfart, fredag fikk vi på plass en stor klimaavtale for landbruket, og i går lanserte vi nullutslippsfondet for næringstransport der vi setter av en milliard kroner til el-varebiler og fossilfrie lastebiler.

- Hvis MDG mener det ikke skjer noe, så må de begynne å følge bedre med på sakene vi sender dem i Stortinget, svarer han.

- Men utslippene gikk opp i fjor. Betyr ikke det at politikken ikke virker?

- Nei, gjør det ikke. Det er åpenbart beklagelig at utslippene gikk opp med 0.3 prosent i fjor, men grunnen var at vi innfridde det som var MDG viktigste krav, nemlig å fase ut palmeolje fra biodrivstoff. Det førte til en marginal økning i Norge, men for de globale utslippene er det positivt.

- I sum har utslippene gått ned med 3 prosent de siste tre årene, sier Rotevatn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling