Ber verden stanse «massakrene i Jenin»

De palestinske selvstyremyndighetene ber nå verden stanse «massakrene i Jenin». En palestinsk kriger sier til nyhetsbyrået Reuters at minst 30 er døde. En israelsk offiser bekrefter at mange palestinere har mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det pågår harde kamper flere steder på Vestbredden etter at israelske styrker rykket inn i to nye byer i dag. USA gjentok i dag at Israel må stoppe aksjonene og trekke seg ut av de selvstyrte palestinske områdene.

De hardeste kampene pågår i flyktningeleiren i Jenin. Det rapporteres om mange døde, men ingen journalister er inne i området og tapstallene har ikke latt seg bekrefte. Men mannen som leder de israelske soldatenes angrep på Jenin sier til israelsk radio at mange palestinere har mistet livet.

- De har rygget mot veggen. Vi har fanget dem der inne og angriper dem for å få dem til å overgi seg, sier general Tal Aluf Eyal Shlein til israelsk radio.

De palestinske myndighetene ba i dag om at verden må gripe inn for å stoppe det de kaller 'israelske massakrer' i flyktningeleiren Jenin. Ifølge israelske myndigheter skal leiren huse mange militante aktivister.

- Jeg har sett 30 døde

Nyhetsbyrået Reuters snakket på telefon med en palestinsk kriger inne i flyktningeleiren Jenin. Han opplyser at det har vært under kraftige angrep i hele natt og under morgentimene, og at de er angrepet fra helikoptre og stridsvogner.

- Jeg har telt 30 døde, og det er et enormt antall skadde, sier den palestinske krigeren Abi Irmaila til Reuters.

I dag gjentok USA kravet om at Israel, som mottar over 25 milliarder kroner fra USA i årlig støtte, må trekke sine styrker ut av Vestbredden. Men Israel svarte med å rykke inn i to nye byer i dag.

Styrkene inntok byene Yatta, sør for Hebron, og Qabatiya, nord for Nablus, melder BBC.

To palestinere ble drept og flere skadd i Yatta da stridsvogner med støtte fra helikoptre kjempet seg inn til sentrum av byen, oppplyser palestinske sikkerhetskilder til BBC.

Powell reiser i morgen

USAs utenriksminister er ventet å reise til Midtøsten i morgen, og sier i dag at Israel ikke bør vente med å trekke sine styrker ut til han er på plass.

- Presidenten forventer at aksjonene vil stoppe og at de starter tilbaketrekningen så snart som mulig, eller uten utsettelser, sa Powell.

Over 20 palestinere ble drept i går i kamper i byene Nablus, Jenin og de nærliggende flyktningeleirene.

Blant de drepte var seks Hamas-aktivister, blant dem Qais Idwan, mannen som Israel mener sto bak påskebomben i Netanya som tok livet av 26 personer.

En talsmann for den israelske hæren sier at to av deres soldater ble drept under kamper i flyktningeleiren Jenin i natt, og at tre andre ble skadd. Den militante muslimske gruppen Hamas benekter at de israelske soldatene ble drept i kamp, og sier at de døde da en kvinne sprengte seg selv i lufta da soldatene kom for å gjennomsøke huset hennes.

Minst 1 196 palestinere og 418 israelere har mistet livet etter at den siste voldsbølgen startet i september i år 2000.

SKADD I NABLUS: Den unge palestinske gutten ble truffet da en israelsk stridsvogn i byen Nablus på Vestbredden. Det pågår nå harde kamper flere steder, og de hardeste kampene skal være i flyktningeleiren i Jenin.
<B>SKYTER RAKETTER: Røykskyen henger igjen etter at et israelsk apche-helikopter har fyrt av en rakett mot et hus i byen Nablus i dag.