KOM SELV TIL MAKTEN GJENNOM STATSKUPP: Guineas tidligere president Lansana Conte (h) døde på fredag etter lenger tids sykdom. Han kom selv til makten i et militærkupp i 1984. Her sammen med Libyas leder Muammar Gaddafi (v). Foto: EPA/SCANPIX
KOM SELV TIL MAKTEN GJENNOM STATSKUPP: Guineas tidligere president Lansana Conte (h) døde på fredag etter lenger tids sykdom. Han kom selv til makten i et militærkupp i 1984. Her sammen med Libyas leder Muammar Gaddafi (v). Foto: EPA/SCANPIXVis mer

Ber verdenssamfunnet stanse kuppmakere

Lederen for nasjonalforsamlingen i Guinea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for nasjonalforsamlingen i Guinea ber verdenssamfunnet stanse kuppmakerne som forsøker å ta makten i landet.

- Verdenssamfunnet må mobilisere for å hindre at militæret forstyrrer den demokratiske prosessen som er nedfelt i grunnloven, sier Aboubacar Sompare.

På telefon til nyhetsbyrået Reuters forteller Sompare at kuppmakerne leter etter ham, men at han befinner seg på et trygt sted.

Kaptein Moussa Camara, som fungerer som talsmann for offiserene som forsøker å gripe makten, hevder på sin side at regjeringen i landet forsøker å hente inn utenlandske leiesoldater for å slå ned kuppforsøket.

Camara lover videre at juntaen vil holde demokratiske valg i slutten av 2010.

Den siste uttalelsen fra gruppen av offiserer som kaller seg Det nasjonale rådet for demokrati og utvikling, ble lest opp på en statlig radiostasjon i dag.

Stridsvogner

Juntaen hevder den kontrollerer landet, og soldater som er lojale mot kuppmakerne, kjørte onsdag stridsvogner gjennom gatene i hovedstaden Conakry.

Kuppmakerne sier dessuten at de har utnevnt en overgangsregjering med 26 militære medlemmer og seks sivile.

Likevel hevder statsminister Ahmed Tidiane Souare at det fortsatt er han som er landets regjeringssjef.

Naturressurser

Det oppsto politisk kaos i det vestafrikanske landet Guinea etter at den mangeårige diktatoren Lansana Conte (74) døde mandag.

Conte kom selv til makten i et militærkupp 1984 og styrte siden et undertrykkende militærregime.

En kilde i Contes familie sier til nyhetsbyrået AFP at det skal holdes statsbegravelse for presidenten fredag.

Guinea har rike mineralreserver, blant annet rundt halvparten av verdens forekomster av bauksitt, som brukes til å produsere aluminium.

I tillegg har det vestafrikanske landet forekomster av gull, diamanter og jernmalm.

Men til tross for naturressursene har økonomien gradvis forverret seg, og Guineas 10 millioner innbyggere er i dag blant de fattigste i hele verden.


(NTB)