VELDIG BEKYMRET: Grenseveterinær Marit Forbord fra Mattilsynet på Gardermoen ber folk bruke sunn fornuft, og ikke hente hjem gatehunder fra utlandet. Arkivfoto: Nina Hansen/Dagbladet
VELDIG BEKYMRET: Grenseveterinær Marit Forbord fra Mattilsynet på Gardermoen ber folk bruke sunn fornuft, og ikke hente hjem gatehunder fra utlandet. Arkivfoto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

Ber veterinærene vaksinere seg nå

Importerte hunder skaper rabies-frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økt import av såkalte gatehunder til Norge skaper nå så stor frykt at Den norske veterinærforeningen ber sine medlemmer om å vaksinere seg mot rabies.

- Vi er bekymret over at det kommer stadig flere hunder fra områder i Europa der rabies finnes, advarer fagsjef Ellef Blakstad i veterinærforeningen.

- 100 prosent dødelig Rabies, også kjent som hundegalskap, er en svært dødelig virussykdom som smitter mellom dyr, og fra dyr til mennesker. Norge og de øvrige nordiske landene regnes i dag som rabiesfrie, men trues nå av betydelig økt innport og omsetning av hunder fra land der sykdommen er utbredt.

En studie utført av Veterinærinstituttet i fjor avdekket at under halvparten av de undersøkte hundene som ble innført, var tilstrekkelig vaksinert for rabies, der to av ti hunder trolig ikke var vaksinert i det hele tatt.

- Veterinærer er en høyrisikogruppe. Derfor mener vi at alle veterinærer som behandler kjæledyr bør vaksinere seg, sier Blakstad.

- Rabies er en 100 prosent dødelig sykdom hvis symptomene melder seg. Da er det for sent, understreker han.

Flom av ukjente hunder Gatehunder er betegnelsen ekspertene har på hunder med ukjent opphav eller eier. Dette er gjerne løshunder som adopteres av ferierende nordmenn, eller innføres og omsettes i Norge av av utlendinger eller organiserte miljøer.

Endringer i EU-regelverket i 2012 har ført til en voldsom økning i import og omsetning av slike hunder fra Øst-Europa, fastslår Veterinærinstituttet. Da Grenseveterinæren ved Gardermoen ropte varsko samme år, kunne de utfra trafikken da anslå at opp mot 5000 gatehunder fra risikoland i Europa ville finne veien til Norge i løpet av de neste ti årene.

Utviklingen oppleves som så dramatisk at tollerne på Gardermoen allerede rutinemessig vaksineres mot rabies.

Grenseveterinær Marit Forbord sier til Dagbladet at utviklingen har bremset noe opp. Men fremdeles kommer flere hundre gatehunder fra risikoland i Europa til Norge årlig. På grunn av EU-reglene, blir de ikke kontrollert av Grenseveterinæren.

- Vi er veldig bekymret. Man bør ikke ta med seg fremmede hunder hjem. Det er rett og slett en risikosport. Det ligger i hundens natur å støvsuge miljøet rundt seg, og vi kan dokumentere at de fører med seg sjukdom, parasitter og virusinfeksjoner som til nå har vært helt fremmed i Norge, sier Forbord.

Flere farlige parasitter Det er ikke bare rabies som bekymrer ekspertene. Veterinærinstituttets undersøkelse avslørte at bare en av fem hunder med sikkerhet var behandlet for revens dvergbendelorm, en svært alvorlig parasitt som kan smitte til mennesker.

ADVARER: Fagsjef i Den norske veterinærforening, Ellef Blakstad, mener alle veterinærer som jobber med kjæledyr nå bør vaksinere seg mot rabies på grunn av den økte risikoen innførselen av gatehunder utgjør. Foto: Privat.
ADVARER: Fagsjef i Den norske veterinærforening, Ellef Blakstad, mener alle veterinærer som jobber med kjæledyr nå bør vaksinere seg mot rabies på grunn av den økte risikoen innførselen av gatehunder utgjør. Foto: Privat. Vis mer

Det fryktes også at andre svært sjeldne og farlige parasitter som hjerteorm og tungeorm blir mer utbredt i Norge som følge av forenklingen av EU-reglene. Det samme gjelder øvrige alvorlige sykdommer.

- Slik reglene er i dag, mangler vi verktøy til å hindre denne utviklingen. Heldigvis tar EU vår bekymring på alvor. På bakgrunn av Veterinærinstituttets undersøkelse, som understøtter våre egne funn, ser EU på nytt regelverk, sier Forbord.

Ber folk tenke Både Grenseveterinæren og Den norske veterinærforenignen forsøker nå å appellere til sunn fornuft.

- Det er folk som ønsker å forbarme seg over disse. Men så mangler de kunnskap om hva dette har å si for folkehelsa i Norge, sier Ellef Blakstad

- De må være klar over hvilket ansvar de tar, og konsekvensene det kan ha for dem selv, barna, familien og samfunnet, advarer han.

- Vi må appellere til folks holdninger og fornuft. Å ta med seg en fremmede hunder hjem til Norge er ikke en god ide. Jeg forstår at folk så gjerne vil hjelpe dyr som har det vanskelig, men da bør man gjøre det i landet de bor, sier Marit Forbord.