Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber Yara-gransker redegjøre for korrupsjonssaken

Næringsminister Monica Mæland vil ha mest mulig av Yaras granskningsrapport offentliggjort.

VIL VITE MER: Selv om Yaras styreleder Bernt Reitan og konsernsjef Jørgen Ole Haslestad den 16. januar var inne på teppet hos næringsminister Monica Mæland, ber hun nå om ytterligere informasjon om Yara-korrupsjonen.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL VITE MER: Selv om Yaras styreleder Bernt Reitan og konsernsjef Jørgen Ole Haslestad den 16. januar var inne på teppet hos næringsminister Monica Mæland, ber hun nå om ytterligere informasjon om Yara-korrupsjonen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Monica Mæland har ikke sluppet taket i saken som for kort tid siden fikk gjødselsselskapet Yara til å godta et forelegg på 295 millioner kroner for grov korrupsjon.

Nå ber hun om en redegjørelse fra Jan Fougner i advokatfirmaet Wiersholm, som i 2011-2012 gransket korrupsjonssaken på oppdrag fra Yara.

- Vi har i dag bedt om en redegjørelse fra yara om styrets håndtering av Yara-saken fra Jan Fougner, som har skrevet granskningsrapporten, sier næringsminister Monica Mæland til Dagbladet.

Hun har tidligere hatt konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og styreleder Bernt Reitan inne på teppet i saken.

Ber om offentliggjøring Mæland har ikke bedt om å få selve granskningsrapporten.

- Vi mener det er bedre at vi som ansvarlig eier får en redegjørelse som svarer på styrets rolle i saken. Vi skal ikke leke etterforskere.

- Hvilke spørsmål har dere til Fougner?

- Vi har fra før stilt en rekke spørsmål i saken og en del av dem er besvart. Vi er nå opptatt av å få en redegjørelse, så får vi se hvilke spørsmål som dukker opp i kjølvannet av det. Vi vil også be selskapet vurdere å gjøre så store deler av rapporten som mulig offentlig tilgjengelig, sier Monica Mæland.

Fire tiltalte Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad gikk i 2011 til Økokrim med mistanker som allerede i tre år hadde versert innad i selskapet. Samtidig engasjerte Yara advokat Jan Fougner i Wiersholm til å granske saken.

BEDT OM Å REDEGJØRE: Advokat Jan Fougner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BEDT OM Å REDEGJØRE: Advokat Jan Fougner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Granskningen munnet i 2012 ut i en rapport med flere oppsiktsvekkende funn. Blant annet ble det avdekket «uakseptable utbetalinger» på minst 16 millioner dollar.

Økokrims etterforskning har så langt ført til et forelegg for korrupte utbetalinger til mottakere i i India, Libya og Russland. Fire Yara-topper i den aktuelle perioden, deriblant tidligere konsernsjef Thorleif Enger, er tiltalt for korrupsjon men benekter straffskyld.

Hele Norges coronakart