Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Beredskapen er i orden

Norge har virkemidlene klare om det skal bli en ny økonomisk krise.

 Oppdatering  Statsminister Jens Stoltenberg møtte finansminister Sigbjørn Johnsen og sentralbanksjef Øystein Olsen i forbindelse med den økonomiske situasjonen i Europa og USA. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
Oppdatering Statsminister Jens Stoltenberg møtte finansminister Sigbjørn Johnsen og sentralbanksjef Øystein Olsen i forbindelse med den økonomiske situasjonen i Europa og USA. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møtte statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen representanter fra Norges Bank og Finanstilsynet til et orienteringsmøte i Statsministerboligen. Målet for møtet var å oppdatere dem på den økonomiske situasjonen i Europa og USA.

- Vi ønsker å få en oversikt over hva som vil skje de nærmeste dagene, og hvilken risiko en eventuell krise kan ha for Norge, sa Stoltenberg før møtet.

Etter møtet kunne statsministeren, finansministeren og sentralbanksjef Øystein Olsen fortelle at møtet hadde vært nyttig.

Alvorlig
- Dette er en alvolig situasjon, og når store økonomier, som for eksempel Italia, også blir rammet er det snakk om store summer, sier statsministeren.

Et økonomisk tilbakeslag vil kunne ramme Norge.

- Norge er en liten, åpen økonomi, og det vil være uansvarlig å mene at vi ikke vil bli rammet av en krise. Og som vi lærte i 2008 - den kan komme brått, fortsetter han.

Finansministeren mener allikevel at Norge er godt rustet til å svare på et økonomisk tilbakeslag.

- Vi har en solid bank- og finansnæring her i landet, og vi er bedre rustet enn det vi var før krisen i 2008, sa finansminister Sigbjørn Johnsen.

- Det handler om tillit
Fremover blir det viktig for norske mynigheter og for Norges Bank å følge med situasjonen nøye.

- Det er ikke vår jobb å spekulere i hva EU kommer til å gjøre, vi må fokusere på Norge. Vi har verktøy vi kan ta i bruk dersom det trengs, men vi er ikke kommet til det stadiet ennå. Men det er en veldig nervøsitet i markedet nå, og gode svar er viktige. Det vil være viktig nå å bygge tillit, slik at markedet kan roes, sier han.

Dette er det første problemet som må takles, mener sentralbanksjef Øysten Olsen.

- Det åpenbare problemet nå, i tillegg til den store gjelden til de rammede landene, vil nå være å bli enige om en løsning, sier han.