Beredskapstroppen kom rett fra terrorøvelse

Avsluttet fem dagers øvelse 22. juli klokka 15. Scenarioet var nesten identisk med Utøya-aksjonen.

ØVELSE: Politiets beredskapstropp, den såkalte Delta-gruppa, drilles jevnlig i ulike krisescenarioer, inkludert terroraksjoner. Her fra en demonstrasjon på Fornebu i 2008. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX
ØVELSE: Politiets beredskapstropp, den såkalte Delta-gruppa, drilles jevnlig i ulike krisescenarioer, inkludert terroraksjoner. Her fra en demonstrasjon på Fornebu i 2008. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiets beredskapstropp avsluttet fem dagers sammenhengende terrorøvelse bare minutter før bomba i Regjeringskvartalet gikk av. Scenarioet var tilnærmet likt Utøya-aksjonen, skriver Aftenposten i dag.

25 minutter Sentralt plasserte politikilder bekrefter at den såkalte Delta-troppens øvelse ble avsluttet klokka 15 fredag 22. juli. Bare 25 minutter seinere eksploderte Anders Behring Breiviks kunstgjødselbombe i Oslo sentrum, og spesialstyrken ble straks sendt til Regjeringskvartalet.

To og en halv time etter øvelsesslutt kom meldingen om skytingen på Utøya, og Delta-troppen ble omdirigert dit.

Ifølge politikildene skal øvelsesscenarioet ha vært som følger: et mobilt terrorangrep der én eller flere gjerningspersoner utelukkende har som mål å skyte så mange mennesker som mulig, for så å skyte på politiet når de ankommer åstedet.

- Det var veldig nær fasiten. Tilfeldighetene ville det slik, sier en av de anonyme kildene til Aftenposten.

Færre ofre Som kjent slapp beredskapstroppen å bli skutt på; Breivik la ned våpnene og overga seg straks Delta-troppen var gått i land på Utøya. I øvelsesscenarioet var det også færre ofre enn i den virkelige aksjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer